- Vi vet ikke hvordan medielandskapet vil se ut om ti år. Ved å opprette Futures Lab kan vi få en bedre forståelse på hvordan fremtiden vil påvirke oss og vi vil være bedre rustet. Vi trenger å investere mer i å forstå endringene som ligger foran oss og hvordan de kan påvirke Schibsted, sier Sven Størmer Thaulow, konserndirektør for data og teknologi i Schibsted.
Den fremtidsrettede laben vil i startfasen bestå av et lite team med folk som har UX-kompetanse, teknologikompetanse og produktkompetanse. Futures Lab vil også få tilgang på medarbeidere med ulik kompetanse i forskjellige deler av Schibsted. Toppsjef i Schibsted Futures Lab blir Andreas Bengtsson. Han var tidligere teknologidirektør for både Finn og markedsplassen Blocket i Sverige. Bengtsson tror Schibsteds fremtid kan lede mange veier.
- Legg merke til at navnet er Futures Lab, og ikke Future Lab. S-en i navnet understreker at det er flere mulige fremtider, ikke bare en. Vi later ikke som om vi vet svaret, men ønsker å utforske flere forskjellige scenarier for fremtiden som kan komme til å treffe Schibsted, sier Andreas Bengtsson.
Ikke en Powerpoint-fabrikk
Futures Label skal bidra til å forbedre Schibsteds langsiktige resultater og utforske nye teknologier. Dette skal de blant annet gjøre ved å skape prototyper og eksperimentere med prosjekter. Rapporter og powerpoint -presentasjoner som «spår» fremtiden er ikke noe deres team vil bruke tid på, fremhever Størmer Thaulow.
- Hvis du ikke blir møkkete på fingrene, så vil du ikke lære noe. Du kan ikke sitte å lese deg opp til om noe vil fungere eller ikke. Dette er ikke en Lab hvor vi skal «spå» fremtiden og holde Powerpoint- presentasjoner
Størmer Thaulow legger også vekt på at Futures Lab skal jobbe for å forbedre ulike deler av Schibsted.
- Vi vil prioritere håndfaste resultat, som konkrete prototyper og eksperimenter. Målet er å utforske hvor moden ulike teknologier er og hvilke potensial de kan ha for et selskap som Schibsted, sier han.
Jobber med tre scenarier
Futures Lab jobber for hele Schibsted - både markedsplassene og mediaselskapene. For sistnevnte er ambisjonen blant annet at å bidra til å gjøre det journalistiske arbeidet bedre og mer effektivt.
- Da skal vi eksperimentere med ulike redaksjonelle verktøy som kan være nyttige for journalister. Vi vil se om vi kan lage ting og se om det fungerer eller ikke. Da er vi avhengig av å samarbeide med andre deler av Schibsted, sier Størmer Thaulow.
Selv om Futures Lab ikke kan spå fremtiden, forteller Størmer Thaulow at de særlig vil jobbe med tre fremtidsscenarier.
Det første scenariet beskrives som «omnipresent connections» - eller «allestedsværende tilkoblinger». Dette handler om hvordan man kobler seg opp til digitale tjenester, for eksempel gjennom virtual reality, augmented reality, lyd-grensesnitt eller gjennom teknologi man du bærer på kroppen.
Eksperimenterer med AI
Et annet scenario er «digitale identiteter», forteller Størmer Thaulow. Det handler om å utvikle nye metoder for å identifisere mennesker og produkter. Dette kan for eksempel være produktpass som dokumenterer livsløpet til en iphone, fra den blir produsert til den er i din hånd. Dette vil være særlig relevant når det kommer til bærekraft og sirkulær økonomi.
Det tredje scenariet som vil bli utforsket er «syntetisk revolusjon».
- Dette handler om teknologier som gjør det mulig for datamaskiner å produsere innhold. Schibsted har allerede eksperimentert med dette på flere områder, for eksempel ved bruk av AI for å lage automatiske lydversjoner av Aftenpostens artikler, sier Størmer Thaulow.
Konserndirektør Sven Størmer Thaulow understreker at Schibsted Futures Lab ikke skal arbeide i isolasjon, men at de ønsker kontakt med eksterne miljøer som kan bidra med ideer, kompetanse og teknologi.
- Det blir et lite miljø i Futures Lab, og vi kommer ikke til å utvikle det til et veldig stort miljø. Men vi skal skalere teamet ved å koble oss opp mot eksterne miljøer, som mindre startups og innovasjonsmiljøer.
Kommentér