Neste uke er det klar for en av verdens største energimesser ONS, eller Offshore Northern Seas, som arrangeres annethvert år i Stavanger.  Der samles toppolitikere og ledere innenfor olje og energi for å diskutere endringer og fremtidsutsiktene innenfor energibransjen og i år er forventningene nok større enn på lenge. For i år kommer selveste Tesla- og SpaceX-gründere Elon Musk til den norske energimessen og dit kommer han ifølge ONS med en «en høyaktuell og unik agenda som skal utfordre bransjen.»

Det er foreløpig uklart når Elon Musk lander og hvor lenge han blir i Norge, men at han kommer er sikkert. 

- Han skal komme i god tid før han skal prate på mandag, så enten søndag kveld eller mandag morgen tenker jeg han er her. Vi vet heller ikke nøyaktig hva han skal prate om, men tema på årets messe er tillit, så det blir vel om energi og tillit. I 2014 snakket han mye om solenergi og batterier om å sikre fornybar energi - den gangen var det litt prematurt, så det blir spennende å se hva han prater om denne gangen, sier kommunikasjonsdirektør i ONS, Inger Johanne Stenberg til Kampanje.

Musk-besøket skaper nå reklamefeber blant norske energi- og strømselskaper som i anledning at den verdenskjente entreprenøren kommer til landet har kommet opp med flere PR-stunts og reklamefilmer.

Produsenten Evoy, som produserer elektriske båtmotorer, utfordrer Musk til å være med på å slå verdensrekorden til sjøs med den raskeste elektriske båten i Norge. I full viking-kostyme, spør grunnlegger og administrerende direktør i Evoy, Leif A. Stavøstrand om Musk er klar under hashtaggen #readyorknot.

- Vi har utviklet verdens kraftigste motorsystemer for elektriske båter. Våre elektriske båtmotorer vil endre hele bransjen og akselerere elektrifiseringen av vann. Elon Musk kommer til ONS i Stavanger neste uke og da utfordrer vi ham til å delta i fartsforsøket, sier Stavøstrand til Kampanje.

Her kan du se filmen til Evoy der grunnleggeren inviterer superinvestoren. 


- Kjenner flere som kjenner Elon

Den offisielle verdensrekorden for en serieprodusert elektrisk båt på vann er for tiden 51,3 knop og rekordforsøket skal dersom de lokale myndighetene sier ja finne sted ved havna i Stavanger. Men rekordforsøk blir det uansett, lover Evoy-gründeren.

- Er dette et lite jippo eller har du et reelt håp om å få med Musk på dette verdensrekordforsøket?

- Jeg tenker vi har en fair sjanse. Når du har alle pengene i verden hva er det viktigste? Det er å ha det gøy og samtidig gjøre noe som gir energi ikke tar enregi. Her kan Elon få seg en tur på sjøen med fart og moro. Så lenge budskapet vårt når frem, blir jeg ikke overrasket om ikke dette pirrer interessen, sier han.

Evoy sier de har spredd invitasjonen på sosiale medier og i tillegg bruker nettverket for det det er verdt.  

- Vi kjenner flere personer som kjenner Elon, så det er bare en mellommann imellom oss. Også drar vi på i sosiale medier.

- Også på Twitter regner jeg med?

- Så vidt meg bekjent skal den ha gått ut på Twitter også.

- Hva betyr Musk for deg?

- Jeg tror ikke Evoy hadde startet opp uten Elon. Han har vært en kjempestor inspirasjonskilde og jeg har fulgt med på Tesla i 15 å. Det de har fått til med Tesla det er helt fantastisk og en kjempeinspirasjon for oss andre grundere. Det viser at det mulig, sier han.

- Guddommelig skikkelse
Men det er ikke bare Evoy som er oppspilte med tanke på messebesøket av den prominente gjesten. Også de norske lade-gründere i Easee kaster seg på og gjør hjemstedet sitt om til «Musk City» for å kunne fange Tesla-sjefens oppmerksomhet til en kaffe på hjemstedet Jørpeland. Easee jobber med produksjon av smartladere til elbil, der visjonen er å forme fremtidens strømnett.

- Vi satt en morgen og leste nyheter. Da vi fikk med oss at Elon Musk skulle være hovedattraksjon på oljemessa – ONS i Stavanger, da tenkte vi «dette her er for bra til å ikke gjøre noe med», sier Creativ Director i Easee, Tommy Ellingsen.  

Han forteller at de derfra og ut startet arbeidet med å få Musk til kaffebordet med dem for en faglig prat. Et viktig element i kampanjen var imidlertid at den skulle spille på humor. 

- Vi tok derfor utgangspunkt i en dokumentar jeg hadde sett om en stamme på øya Vanuatu som tilber Prins Phillip som nærmest en guddommelig skikkelse. Vi tenkte at vi kunne laget et sånt univers, bare at det var Elon Musk, sier Ellingsen. 

Etter noen diskusjoner fant de ut at hjemstedet til en av gründerne, Jørpeland like utenfor Stavanger, ville være et perfekt sted med henspill til Vanuatu-stammen. 

- Da gjorde vi Jørpeland om til «Musk City». Målet er vel ikke så mye å få Musk til Jørpeland, men heller å få en kaffe og en prat med ham i Stavanger, sier Ellingsen som har troen på at Musk vil bruke noen av minuttene i Norge til å prate med gründerne. 

- Jeg tror det er helt reelt å få til, hvis ikke hadde vi ikke laget denne kampanjen, sier Ellingsen. 

MyteomspunnetKampanjen som har fått navnet «Musk City» har blitt filmet av produksjonsselskapet Moxey og illustrert av Frode Skaren i Uglylogo. Design på prosjektet er Studio Oker, i tillegg har Try bidratt med blant annet mediekjøp. Ellingsen er imidlertid klar på at det aller meste av arbeidet har blitt gjort in-house. 

- Når vi kjører kampanjer prøver i aller høyeste grad å gjøre dette selv. Jeg tror dette har vært en enormt viktig læringsøvelse internt med tanke på uttrykk og kommunikasjon, sier Ellingsen. 

- Det ser ut til at dere virkelig har gitt jernet for å få et møte med Musk. Hvor mye har det kostet av krefter og ressurser? 

- Det har egentlig ikke vært så veldig ressurs- eller tidkrevende. Fra det ble klart at Musk kom til Norge, og til nå, så har det vært sommerferie. Og man pleier ikke å legge produksjoner i ferien. Så det var litt stress med at noen alltid var på ferie, men jeg synes sluttproduktet har blitt bra. 

- Det er mange som skal på messa. Hvorfor er akkurat Elon Musk så spennende? 

- Han er blitt nærmest en myteomspunnet gründer og entreprenør. Han har sine kontroverser, men han står også alene for den største transformasjonen til elektrisk mobilitet. Det er ingen andre som har gjort så mye for å skifte biler og transportmidler om til elektriske. Transport er et av de områdene med høyest utslipp her i verden – det er innenfor dette feltet vi finner interessen for ham, sier Ellingsen. 

Her kan du se Easees forsøk på å få en prat med Musk:

- Blandet respons i 2014
Kommunikasjonsdirektør i ONS, Inger Johanne Stenberg, forteller at Elon Musk har vært på ONS i Stavanger tidligere, og at de brukte gamle kontakter for å få han tilbake til energihovedstaden. 

- Han var her i 2014, og selv om responsen da var blandet, så var tilbakemeldingene fra han og hans team at han hadde det fint. Så vi tok kontakt og fikk raskt respons om at han hadde lyst til å være med også i år, sier Stenberg. 

- Merker dere mye til trykket fra pressen når selveste Musk kommer til byen? 

- Ja, han er ganske populær og det er mange som vil intervjue ham, men det er det teamet hans som selv tar seg av. Men vi merker absolutt at folk synes det er spennende, sier Stenberg.