Syvende utgave av Abelias Omstillingsbarometer legges frem på Arendalsuka tirsdag. Den byr ikke på gode nyheter ifølge NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

- Norges omstillingsevne har stått på stedet hvil siden 2016. Der vi ser endringer går det stort sett i gal retning. Mens europeiske land har brukt koronakrisepakker til å øke takten av den grønne og digitale omstillingen, har Norge brukt pakker på å sementere gamle næringsstrukturer, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia, i en pressemelding.

Omstillingsbarometeret er en årlig rapport som gjøres av NyAnalyse på oppdrag fra Abelia. Årets rapport skal blant annet vise at Norge er på topp når det gjelder oppstartsmuligheter for entreprenører, men motivasjonen for å starte egen bedrift er på bunn. Norge har også lavest tilgang på IT-spesialister i Norden samtidig som vi sliter med å tiltrekke oss internasjonale talenter.

- Utviklingen er farlig, svekker vår internasjonale konkurransekraft, og gjør det vanskelig å skape nye jobber, næringer og norske eksportsuksesser. Norge trenger en ny og langt mer ambisiøs og offensiv politikk. Vi må få et teknologiløft, vi må tette kompetansegapet, og vi må umiddelbart få økt entreprenøraktiviteten, sier Søreide.