Beslutningen er ansett som en milepæl i EUs kamp for å stramme inn lovverket for innhold på internett.

EU-parlamentet godkjente de endelige versjonene av «Digital Markets Act», fokusert på å få slutt på monopolistisk praksis fra teknologigiganter, og «Digital Services Act», som skjerper granskningen og konsekvensene for plattformer når de er vert for forbudt innhold.

- Med disse lovene har EU-parlamentet innledet en ny æra av teknologiregulering, sa det tyske EU-parlamentsmedlemmet Andreas Schwab, en sentral støttespiller for lovene.

Les også: Kan bli like viktig for ytringsfriheten som GDPR er blitt for personvernet

Forbudt å målrette markedsføring mot mindreårige
Europaparlamentet, Rådet og EU-kommisjonen ble i våres enige om prinsippene i Digital Services Act (DSA). DSA skal gi brukerne bedre kontroll over hvordan globale plattformer som Facebook og Google bruker persondata til å målrette innhold, og skal gjøre det enklere å fjerne innhold som er ulovlig etter nasjonal lovgivning.

-  DSA, forordningen for digitale tjenester, er det første helhetlige forsøket på å regulere en global digital offentlighet, og kan bli like viktig for ytringsfriheten som GDPR er blitt for personvernet, sa Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i april i år. 

DSA omfatter online-plattformer for varer, tjenester og innhold, og inkluderer søkemotorer, internettilbydere, sosiale medier og øvrige tjenester der brukere publiserer innlegg.  

Ifølge en melding fra Medietilsynet er «utgangspunktet for DSA at det som er ulovlig offline, også skal være ulovlig online» og det blir dermed forbudt å målrette markedsføring mot mindreårige.