Seniordesignere Alexandra Kloster, Ina Rudolfsen Bråthen og senior produksjonsleder Reidar Oksavik bryter ut av Cretalux for å starte designbyrået KeepOslo. Kloster og Bråthen var begge med å starte Cretalux for over syv år siden etter å ha jobbet sammen i Tangram Design. Nå skiller de lag med sin partner gjennom mange år og også fra tiden i Tangram, Line Støtvig.

- Hvordan blir det å slutte i Cretalux og starte opp det som vel blir en konkurrent?

- Nå har vi akkurat startet KeepOslo og er veldig ferske som byrå, så det for tiden vise. Men vi skal være et designbyrå som skal jobbe med bedriftsidentitet og pakningsdesign, så vi skal fortsette å jobbe med det vi kan, sier Ina Rudolfsen Bråthen til Kampanje.

Hun legger til at seniorkompetansen fortsatt er den samme, men at ønsket «om å drive litt annerledes har vokst seg frem.»

- Nå skal vi i KeepOslo jobbe i et litt mindre miljø og på en litt annerledes måte. Vi har nok savnet litt av det vi hadde da vi startet og var litt ferskere i gamet.  

Som Cretalux-partnere selger de seg nå ut av byrået de var med å starte for å starte opp sitt nye designbyrå.

- Dere skilles som gode venner?

- Jada, det gjør vi, sier hun.

- Hvordan blir det å møte Cretalux i pitsjer fremover?

- Nå har vi ikke drevet så mye med pitsjing og vi er fortsatt et veldig ferskt byrå. Det blir i første omgang å bruke kontaktene og nettverket vårt så får tiden vise. Nå skal vi fokusere all vår energi inn i vår nye baby, sier Bråthen.

Produksjonsleder Reidar Oksvik, som også var med å starte opp Cretalux, sier at selv om KeepOslo blir «et rykende ferskt byrå» har de lang fartstid og er spesialister på sine fagfelt.

- Vi har et stort fokus og brennende engasjement i alt vi gjør og ser nå frem til en mer sirkulær tilnærming til arbeidene våre, sier Reidar Oksavik.

Trioen har vært et team i en årrekke, og har jobbet med aktører som Ringnes, Orkla og Salma.

- Verdens beste jobb
Bråthen tror at de «unike og modige løsningene» kommer fra et tett og åpent samarbeid med kunden.

 

- Det er først når vi blir et storteam at vi kan lytte, stille spørsmål og ikke minst utfordre. Da har vi verdens beste jobb, det er dette vi ønsker å rendyrke og som er selve grunnen til at vi nå starter Keep, sier hun.

De siste årene har de, ifølge Kloster, sett og blitt inspirert av flere små utbryterbyråer med spisskompetanse som gjør det skarpt i bransjen.

 

- Vi tror styrken ligger i nettopp det å være det lille spesialistbyrået, hvor vi kan følge prosjektene enda tettere og være involverte gjennom hele prosessen, sier hun og fortsetter:

 

- Det føles helt riktig å ta sats og starte for oss selv nå, og vi gleder oss til å ta fatt på et nytt kapittel. Keep skal være et inspirerende sted, både for kundene og oss.

Les også: Tidligere Design House-kollegaer starter eget designbyrå

Sto på ønskelisten
Samtidig som trioen nå bryter med Cretalux, har daglig leder og rådgiver Line Støtvig allerede rukket å fylle på med tre nykommere. En av de nyansatte er Anette Kirkeby som kommer inn som seniordesigner.

- Det er ingen hemmelighet at vi lenge har ønsket oss Anette Kirkeby. Hun er en prisbelønnet designer med bred erfaring innen merkevarebygging, og har en strategisk tilnærming til oppgavene, sier Støtvig.

Kirkeby har vunnet «Merket for god design», nå DogA-merket, flere ganger, i tillegg til flere utmerkelser i Visuelt og Gullblyanten for pakningsdesign. Hun kommer fra stillingen som kreativ leder i Bly, og har mange år bak seg i Frank, som nå heter SMFB.

- Cretalux har en strategisk tilnærming til faget og en prosess som stemmer veldig godt med min egen designfilosofi. Når de i tillegg har så mange spennende kunder, og er en skikkelig herlig gjeng, var det et enkelt valg, sier hun selv.

Henter drømmemakker
Støtvig forteller videre at hun er ekstra glad for å samtidig kunne signere Kirkeby sin drømmemakker, Irene K. McCallum. Også hun trer inn i rollen som seniordesigner.

- Anette og Irene har lenge hatt et ønske om å jobbe sammen, og vi er så glade for at det nå skjer hos oss. Irene er en mester i å gå produktene til å skinne i hylla, og er en pakningsspesialist med internasjonal og strategisk erfaring fra store merkevarehus som matcher våre behov perfekt, legger hun til.

McCallum kommer fra reThink og har flere år bak seg i Design House, samt jobbet tett med merkevarer som Gilde, Prior, Sætre og Grandiosa. Selv beskriver hun sin nye arbeidsgiver som «et av de mest respekterte designstudioene i Norge».

- Jeg har sett hvordan de har skapt levende og engasjerende visuelle identiteter for en rekke kjente norske merkevarer. De har en analytisk og strategisk arbeidsmetodikk som jeg både kjenner meg igjen i og ser frem til å lære mer av, sier McCallum.

Tre ut og tre inn:

I midten er de tre nykommerne i Cretalux, flankert av sine nye kolleger. Fra venstre: seniordesigner Elise Os Bjørkås, mentor og seniordesigner Bjørn Rybakken, daglig leder og rådgiver Line Støtvig, produksjonsleder Henning Arnesen, seniordesigner Anette Kirkeby, seniordesigner Irene K. McCallum, produksjonsassistent Vetle Nyhus, seniordesigner Kristofer Hoffmann Schärer og prosjektleder Bente Lund Hansen. Prosjektleder Evelyn Wulff og lærling Lukas Austli var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Kommer fra egen bedrift
Tredjemann på vei inn er Henning Arnesen. Han har jobbet sammen med både Støtvig og Cretalux-medgründer Bjørn Rybakken tidligere.

- Henning er sterk på bildebehandling, animasjon og 3D-visualiserting. I tillegg har han også spisskompetanse innen trykk- og emballeringsmetoder som svært få byråer har i eget hus, forteller Støtvig.

Han har jobbet med grafisk produksjon, animasjon og 3D i en rekke byråer, blant annet i SDG, og har de siste årene drevet Oblivion Design.

- Etter mange interessante år med egen bedrift er det inspirerende og motiverende å få lov til å være med på å videreutvikle en kreativ og produksjonsteknisk arbeidsflyt hos Cretalux. Her kan jeg jobbe enda tettere med dyktige designere og solide fagfolk som jeg både kjenner godt og stoler på, sier Arnesen.

Cretalux ble etablert i 2015 og har blant andre LO, Ringnes, Dimplom-Is Orkla og Salma på kundelisten. I dag er de et spesialisert studio for visuell identitet.