VR-filmen «On the Morning You Wake» vant pris for beste XR under festivalen SXSW. Produsentene bak har nå rigget opp på Nobels Fredssenter og institusjonen blir dermed den første i verden som kan tilby denne teknologien til publikum.

Selve filmen er inspirert av en hendelse på Hawaii i 2018 hvor befolkningen på øygruppen mottok et varsel om at et ballistisk missil var på vei mot øyene. Befolkningen levde i frykt i 38 minutter før det viste seg at varselet var sendt ved en feil. Filmen er nå en del av en påvirkningskampanje med fokus på atomnedrustning.

Gjennom filmen får man et innblikk i den reelle atomtrusselen, og VR-teknologien skal bidra til en autentisk opplevelse.

Kommunikasjons- og markedssjef hos Nobels Fredssenter, Kim Reksten Grønneberg, er stolt over å kunne tilby VR-opplevelsen til Oslo-publikummet.

- Vi ble kjent med Games for Change da vi jobbet med et prosjekt for Minecraft i USA i fjor. De er blant de beste i verden på social impact games, så da de spurte om vi ville være med på dette prosjektet var det ikke noe å lure på. I en tid hvor mange i kommunikasjons-Norge lider av SXSW-abstinenser, trenger de nå ikke lenger å reise lenger enn til Rådhusplassen for å oppleve det beste som kommer fra over dammen, sier Grønneberg.

- Det er mange fredsprisvinnere som har jobbet hardt for en verden som skal være fri for atomvåpen. Kombinert med vår misjon som er at vi skal inspirere til små og store endringer som kan skape en bedre og mer fredelig verden, føles denne aktiveringen veldig relevant, sier Kjersti Fløgstad, direktør på Nobels Fredssenter.

- Atomtrusselen er reell, og de fleste vet ikke at det aldri har vært brukt mer penger på atomvåpen i verden. Vi ønsker med dette å spre mer kunnskap og engasjement og er sikre på at ingen av våre besøkende går uberørt fra denne opplevelsen. Jeg anbefaler på det sterkeste alle til å ta turen, avslutter Fløgstad.

Filmen kan oppleves på Nobels Fredssenter frem til 15. juni.