I museets audiovisuelle avdeling er filmregissør Thomas Hillands musikkvideo for Röyksopp og deres hit «Eple» representert. Låta og musikkvideoen førte i sin tid til gruppens internasjonale gjennombrudd - heavy rotation på MTV og Spellemannspris for beste musikkvideo.

- Å bli valgt ut til å bli en del av nye Nasjonalmuseets samlinger er noe jeg selvfølgelig er veldig stolt over, sier Hilland selv.

- Musikkvideoer er for meg et perfekt format til å eksperimentere og teste ut nye ideer, der kombinasjonen av musikk og det visuelle skaper en helt eget filmatisk opplevelse, fortsetter han.

Han mener dette er en fin bekreftelse på at samtidskunst også kan omfatte film og levende bilder fra popkulturen.

- At Nasjonalmuseet velger å stille ut videoen er veldig heftig. Da jeg fikk høre at Eple er tatt ut sammen med en all time classic som musikkvideoen til A-ha og «Take on Me» så føler jeg meg i meget godt selskap, sier Hilland.

Martin Egge Lundell, Nasjonalmuseets kurator for utstillingen og professor i design ved Kunst- og håndverksskolen forteller at arbeidene som vises i avdelingen for nyere norsk designhistorie velges utfra flere typer kvalitetskriterer, og at musikkvideoen til Hilland og Röyksopp glir rett inn.

- Musikkvideo har som oftest vært film, hvor artisten opptrer foran kamera. Men i noen tilfeller har det vært investert i nyskapende videoer, hvor formgivere og animatører har blitt gitt rom til å eksperimentere. Disse har ofte fått stort gjennomslag i fagfeltene og i populærkulturen. Med «Eple» ble Röyksopp verdensstjerner over natta, sier Egge.

Se musikkvideoen her: