Fire av fem kvinner trakasseres i gamingverden, og ordlyden på er brutal. «Jeg skal finne ut hvor du bor, drepe deg og voldta deg», «Kan du pisse i en kopp og sende meg video av det online» og «hore» er bare noen av meldingene som kommer frem i kampanjevideoene til Apeks GG og kommunikasjonsbyrået Y Story.

Se videoene med de grove meldingene nederst i saken.

Det viser seg at 41 prosent av alle som gamer er kvinner, og at hele fire av fem av disse har opplevd trakassering. Seksuelle meldinger, name calling, mansplaining, boikotting og lugubre tilnærmelser finner ofte sted. Konsekvensene av dette er at 59 prosent av jentene spiller under mannlige eller kjønnsnøytrale alias. Kampanjen som nå går skal rette søkelyset mot ukulturen.

- Jenter må kunne spille med eget navn uten å oppleve trakassering. Bransjen må ta ansvar, ingen av våre spillere skal noengang ignorere trakassering forteller Denise Anfinnsen, daglig leder i Apeks.

For å få frem det sterke budskapet inviterte Y Story en av Norges største CS-stjerner og Apeks-spiller Joakim «jkaem» Myrbostad til å spille under kvinnelig alias. Han møtte mye hets under sekvensen.

- Jeg veit ikke hva jeg skal si. Jeg hadde ikke orket å spille hadde det vært meg, sier han i videoen.

Det ble også laget en film med fem kvinnelige gamere som deler de verste kommentarene de har fått.

- Vi har gjort mye resarch på kvinner i gaming for å kunne presentere et realistisk bilde på problemstillingen. Trakasseringen er nok mye verre enn de fleste tror, samtidig er det nok mange som ikke er klar over hvor mange jenter og kvinner som faktisk gamer. Det føles veldig givende å jobbe med noe som forhåpentligvis kan føre til endring i denne kulturen, sier Anna Vaagland senior art director i Y Story.

Kampanjen ble plukket opp av TV2-nyhetene den 8.mars, blitt mye delt og har skapt stor debatt i sosiale medier. Mange er overrasket over hvor grov trakasseringen er, mens andre kommentarer går på at man må tåle sånt når man gamer, og at også gutter opplever tøft språk på nett.

Det kreative teamet hos Y Story besto av nevnte Anna Vaagland, Reidunn Lognvik Reinholdt, Maria Kanstad og Pål Jespersen.

Se kampanjevideon med Joakim «jkaem» Myrbostad her:

 

Se kampanjevideoen til Y Story og Apeks GG her: