Try og Fynd Reality utvikler et nytt utdanningsprogram for FNs fredsbevarende operasjoner. Programmet bruker utvidet virkelighet, eller extended reality (XR), og skal gjøre militære offiserer i bedre stand til å beskytte sivile liv i væpnet konflikt.
- Kort fortalt handler det om å trekke fellesoperative planleggere og masterstudenter nærmere krigen ved å appellere til både hjertet og hodet, sier Stian Kjeksrud ved Forsvarets høgskole.
Han og Petter Lindqvist forsøker å finne en god løsning på hvordan man best mulig kan undervise om et tema som krever erfaring fra væpnet konflikt, til noen som ennå ikke har erfart det. Dette skal de løse ved hjelp av VR-teknologi, og formålet er å utvikle et engasjerende undervisningsopplegg for militære planleggere.
Programmet skapes gjennom et forsknings- og utviklingsprosjekt ledet av Forsvarets høgskole, i tett samarbeid med NTNU, Try Creative Tech og Fynd Reality. Deler av XR-programmet bygger på et konsept utviklet i et samarbeid mellom Hyper og Forsvarets høgskole.
- Svært viktig læring
Ved bruk av VR vil studentene møte flere realistiske scenarioer knyttet til beskyttelse av sivile. På denne måten vil de oppleve å være til stede blant både ofre og overgripere, og målet er at de skal få en økt forståelse for dynamikken som kan oppstå på bakken.
- Når du selv står med ansvaret for å beskytte sivile fra de verste tenkelige overgrep, som jeg personlig opplevde i Sør-Sudan i 2013, vil du lettere ta til deg ny kunnskap om militærets rolle i dagens konflikter, sier Lindqvist.
Studentene vil også kunne snakke med ledelsen i en væpnet gruppe via en avatar. I tillegg utvikles det et interaktivt 3D-kart hvor studentene i VR skal lete etter indikasjoner på hva slags type vold sivile mest sannsynlig kommer til å bli utsatt for.
- Dette vil være en svært viktig læring for å redusere overgrep og tap av sivile liv i militære konflikter, legger Linqvist til.
Testes internasjonalt
Fynd Reality stiller samhandlingsplattformen Core til disposisjon i prosjektet.
- For oss er det ekstra interessant å koble sammen erfaringer vi har gjort i flere prosjekter med NATO og internasjonale aktører innen sikkerhet og beredskap, og vår egen militærfaglige kompetanse, sier Knut Henrik Aas, daglig leder i Fynd Reality.
Før jul fremmet Forsvarsdepartementet prosjektet som et nasjonalt bidrag til FNs fredsbevarende operasjoner. Prosjektet har med det tatt steget utover Norges grenser, og høsten 2022 skal det testes via et eksperiment ved Ukrainas forsvarsuniversitet.
Forrige uke gikk statsminister Jonas Gahr Støre på talerstolen i Sikkerhetsrådet og introduserte utdanningsprogrammet. Det at prosjektet testes rundt om i verden er en ekstra motivasjon for strategisk rådgiver i Try Creative Tech, Knut Sverre.
- Få ting er mer motiverende enn å bruke all vår teknologiske og pedagogiske kompetanse på å utvikle et undervisningsopplegg som kan bidra til å øke beskyttelsen av sivile liv i konfliktområder, sier Sverre.
Kommentér