Tidligere i år skrev Kampanje om at mediekjempen Aller Media sliter med sin byråsatsning. I Aller Medias byrågruppering Ahead Group ligger byråer som Oculos, Hyper, Elg og Nova Vista, og samlet gikk omsetningen ned 134 millioner fra 421 millioner kroner i 2019, til 287 millioner kroner i 2020.

Et av byråene i gruppen som går best, er det datadrevne markedsføringsbyrået Oculos. Men også i Oculos har det vært tøffe tider. Administrerende direktør Toralf Waaktaar-Slokvik kan fortelle Kampanje om det han kaller «en vanvittig snuoperasjon». Byrået gikk nemlig fra et minusresultat i 2020 til godt over 6,5 millioner i pluss i fjor. De siste to regnskapsårene hadde Oculos et regnskapsmessig tap på nesten 20 millioner kroner på driften. 

- Vi gikk inn i 2021 med revidert strategi og fin fart. Årene 2019 og 2020 var trøblete for oss, med gjennomføring av en fusjon med tidligere OMG og covid. Turbulensen rundt alt dette gjorde at vi ikke tjente penger dette året. Men vi kom raskt ut av Covid-bobla sommeren 2020 og rigget oss godt utover høsten, sier Waaktaar-Slokvik.

Den nye toppsjefen i Ahead Group, Kjetil Botten Skogly, sier at han er imponert over snuoperasjonen som er gjort i Oculos.

- Det ligger en skikkelig kraft i den samlede kompetansen i Oculos. Sammen med en sterk og kundeorientert kultur har dette
bidratt sterkt til at stadig flere kunder kommer til og at eksisterende kunder øker omfanget på sitt samarbeid med Oculos. Det er vanskelig å være annet enn stolt av den gjengen, sier Skogly.

Les også: Ahead Group henter byråleder fra Omnicom - skal lede nytt performance-byrå

Ahead Group satser på Oculos
Waaktaar-Slokvik mener de lyktes i å snu skuta fordi Oculos spisset strategien, og ble tydeligere på hva de gjør.

- Jeg tror vi med fusjonen og covid mistet litt av identiteten vår, og både kunder og ansatte var usikre på hva Oculos skulle være. Vi brukte høsten 2020 på denne tydeliggjøringen og merket umiddelbar respons, både fra ansatte og markedet, sier han. 

Han mener snuoperasjonen ikke hadde vært mulig «uten den fantastiske gjengen i Oculos som virkelig har stått på i en krevende arbeidsperiode.»

- Det viser bare hvor viktig det er med fleksibilitet og tillit til ansatte, som leverer gang på gang fra hjemmekontoret, legger Waaktaar-Slokvik til. 

Skogly forteller at Oculos vil ha en sentral rolle i den videre utviklingen av Ahead Group i Norge og Norden.

- Det er vel liten tvil om at data og evne til å begeistre kunder med relevante budskap ikke blir mindre viktig fremover og her er Oculos svært godt posisjonert, sier Skogly.

Her ser du alle regnskapstallene Oculos for regnskapsåret 2020/2021. Alle tall i MNOK. 

Oculos 2021/20 2020/19 Endring i %
Omsetning 134,8 125,9 + 7
Driftsresultat 6,7 -1,6 -
Resultat før skatt - 6,2 - 14,3  
Driftsmargin + 9,4 -2,5 -

Som et selskap i Aller Media har også Oculos et avvikende regnskapsår som går fra perioden 1. oktober og frem til 30.september året etter.