Vi er i gang med 2022, og 2021 oppleves allerede som en fjern fortid. Til tross for at koronatåken ikke har lettet helt, ble 2021 et år som på mange måter endte bedre enn det startet. I hvert fall for de av oss som bruker hverdagene til å forvalte norske annonsekroner i ett brennhet mediemarked. Alle piler peker nå oppover, og veksten er nesten 16 prosent mot fjoråret. Som de mest optimistiske av oss tidlig spådde, gikk vi også forbi gullåret 2019 i det champagnekorken spratt i taket 31.desember.

Høsten 2021 arrangerte ANFO nok en gang «Den store annonsørdagen.» Optimismen i markedet og troen på fortsatt vekst, var også gjennomgående når Håvard Bakken presenterte Annonsørrapporten. Én av to planlegger å øke budsjettene, og kun én av ti ser for seg et kutt. 

Annonsørene melder fortsatt om at deres største utfordring er å måle effekt av sine investeringer. Det har ikke blitt lettere ved at det i dag er tid- og ressurskrevende å måle effekter på tvers av kanalene. Det hjelper heller ikke på at de digitale investeringene ofte fordeler seg på både nasjonale og globale medier, samtidig som det å besitte riktig digital kompetanse er krevende for både annonsører og byråer. 

Det digitale landskapet er stort og uoversiktlig, og følelsen av at kart og terreng ikke stemmer overens, er det flere som kjenner på. -Mange annonsører og rågivere trenger å trekke hodet ut av sanden, kunne vi lese fra Jørgen Brunborg-Næss på Kampanje.com nylig. Det østerrikske datatilsynet har konkludert med at bruken av Google Analytics er ulovlig, og her hjemme er det nå mange, i likhet med Brunborg-Næss, som spørs seg hvordan de skal forholde seg til datainnsamling og analyse fremover. 

I flere år har vi latt oss begeistre av data, mengder av data. Men har vi gått oss bort på veien, og er vi i ferd med å gå oss vill i en tykk og lavthengende datatåke? De fleste sliter fremdeles å svare på kjernespørsmålet; har du så god kontroll på egne data at du faktisk kan øke effekten av egne medieinvesteringer?

Høst blir til vinter og et nytt år, noe som også betyr at årsstrategier og forhandlinger er godt i gang. Hvor mange visninger, til hvor lav kostnad, kan du forhandle deg frem til. Høres det kjent ut? Men hva er egentlig verdien av de visningene? For mange er kampen om billige visninger blitt så altoverskyggende at de glemmer hva de skal oppnå. Hvis målet er dekning og frekvens, så har du kanskje helt andre utfordringer enn at CPM prisene øker med fem prosent.

Kombinerer du dine egne førstepartsdata med våre førstepartsdata, får du en match selv Tinder vil være misunnelig på.

I løpet av året vil vi ta farvel med tredjepartscookien.  Vi møter en hverdag med færre cookies, men betyr det at tåken letter og effektmåling blir enklere? I følge ANFOs annonsørrapport, har over halvparten av annonsørene enda ikke jobbet ut en strategi for alternativ markedsføring etter cookiens død. 

«Det enkle er ofte det beste», sier Rema 1000. Men gjelder det også for digital markedsføring? I høst annonserte Facebook at de vil endre måten de beregner rekkevidde på. Om du ikke har linket din Facebook- og Instagram-profil, vil du fremover telle som to personer når du eksponeres for et og samme budskap, f. eks en annonse fra Rema 1000. For en annonsør som er avhengig av å nå bredt ut med riktig frekvens, er slike endringer kritiske uansett hvor de skjer.

Schibsted representerer det største norske innloggede økosystemet. I Schibsted når vi 91 prosent av befolkningen over 12 år i løpet av en uke.  I flere år har vi rigget oss for cookiedøden, og jobbet målrettet med å få flest mulig til å logge seg inn på en av våre flater. Dette fordi vi ønsker å tilby en god opplevelse til våre lesere, samt tilby visninger som gir effekt til våre annonsører. Som et resultat av dette, har vi nærmere to millioner innloggede brukere daglig og representerer det største norske innloggede økosystemet. For deg som annonsør betyr dette at du vet hvor mange personer du har nådd og hvor mange ganger de har vært eksponert for ditt budskap. 

Tar du steget og kombinerer dine egne førstepartsdata, med Schibsted førstepartsdata, får du en match selv Tinder vil være misunnelig på. Og som en bonus har du også kommet et godt stykke videre mot å måle effekt av dine investeringer.