IAB Europa, bedre kjent som INMA her i Norge, ble nylig bøtelagt av personvernmyndighetene i Belgia for å ha utviklet et annonsemålingsverktøy som bryter med personvernforordningen. 

Bloomberg skriver 2. februar at IBAs «Transparency and Consent Framework», som gjør det mulig for nettsteder og publisister å innhente samtykke fra publikum til å behandle deres personlige data for målrettede annonser, bøtelegges fordi løsningen også kan føre til tap av kontroll over brukernes data. IAB Europa har også blitt beordret til å få på plass en rekke tiltak for å kunne overholde EUs personvernregler.

Løsningen til IAB er spesielt tilrettelagt for å tilby blant annet publisister en løsning for kjøp og salg av annonser i sanntid, en løsning som Google og Facebook benytter seg av i Europa. Google, som nylig la frem rekordomsetning på vanvittige 75,32 milliarder dollar i løpet av fjorårets tre siste måneder (tilsvarende 307 millioner kroner i timen), er i søkelyset i Europa for hvordan selskapet angivelig ikke behandler persondata i tråd med de gjeldene regler.

IAB Europa på sin side har uttalt at de har «alvorlige forbehold» mot myndighetens avgjørelse og har avvist at de kan stilles ansvarlig og at dette vil ha «store utilsiktede negative konsekvenser som går langt utover den digitale reklamebransjen«.

Utfordringene med et sterkere personvern, er blant annet at  brukeropplevelsen blir dårligere. Mengden av masete pop-up-bokser, stadige pålogginger, og irrelevant og irriterende reklame fordi personalisering blir vanskeligere uten nødvendig persondata, er en konsekvens av GDPR, Schrems II og diverse andre EU-lover.

Overgangen fra tredje- og andrepartsdata, til førstepartsdata er en ting. Overgangen fra gode til dårlige brukeropplevelser en annen. Blir det vanskelig (for ikke å si umulig) å produsere nye og innovative løsninger i EU, kan vi som borgere lide ved at vi ikke får tilgang til de de beste verktøyene og løsningene.