Ved å delta i et fotoopptak i 3D for Metaverse, ble Maria Ressa og Dmitrij Muratov digitalisert som tredimensjonale hologrammer. I tillegg til at hele verden kan møte dem gjennom sin egen telefon, fikk fredsprisvinnerne møte seg selv på Nobels Fredssenter.

- Wow, det var kult!, sa Ressa, før hun tok flere bilder med sitt eget hologram.

Kommunikasjons- og markedssjef ved Nobels Fredssenter, Kim Reksten Grønneberg, håper dette kan bidra til læring.

- Årets Nobels fredspris ble tildelt to journalister for deres modige kamp for ytringsfrihet på Filippinene og i Russland. Hvis dette kan bidra til at historiene deres når enda lenger, mener vi det er verdt å utforske, sier Grønneberg.

Det er det norske selskapet Holocap som har utviklet teknologien som ble brukt til å lage hologrammene. Teknologien spås å bli en viktig del av å bringe menneskelig tilstedeværelse inn i Metaverse-plattformer i fremtiden.

- Metaverse er en samlebetegnelse for fremtidens tredimensjonale internett, og vil bare vokse i betydning som plattform. Det har vært gjenstand for en del kritikk, og derfor føler vi at å legge til verdifullt innhold som budskap fra virkelige helter vil være en verdsatt ressurs i denne 3D-internett-fremtiden, sier Peder Børresen, medgründer hos Holocap.

- Vi ser på dette som en demokratisering av kunnskap. Hvert år ønsker vi tusenvis av besøkende velkommen til museet vårt. Med dette nye verktøyet blir det lettere å bringe de inspirerende historiene fra fredsprisvinnerne direkte til folks hjem, sier direktør ved Nobels fredssenter, Kjersti Fløgstad.

Siden 1901 har Nobels fredspris blitt delt ut 102 ganger, til 137 prisvinnere. Globaliseringen av Nobels fredspris har skutt fart siden 1980-tallet, og nå kan Metaverse bidra til å øke den geografiske relevansen ytterligere.

- Dette gir oss mange muligheter i dag, og starten på et arbeid vi ennå ikke kjenner potensialet til. For eksempel, når museet er stengt, kan forbipasserende fortsatt «treffe» og ta bilder med fredsprisvinnerne utenfor bygget, sier Fløgstad.