Navn: Anne Jacobsen
Alder: 58
Stiling: Administrerende direktør i Media City Bergen
Aktuell: Leder av medieklyngen Media City i Bergen og går inn i sin andre vinter på hjemmekontor.
- Hvordan blir det å gå inn i ny vinter med meter, munnbind og hjemmekontor for en som lever av å samle folk i felles lokaler?
- En ting er sikkert, det er krevende å drive innovasjon per Zoom eller Teams. Skal vi bygge tillit, samarbeid og gode innovasjonsprosesser må folk, i alle fall innimellom, møtes. Samtidig er det ingen tvil om at korona har speedet opp og skubbet den digitale utviklingen mange år frem i tid. I medieklyngen har vi vært tett på denne prosessen. Vi har sett en enorm progresjon i teknologi, kvalitet og kapasitet på området, der både kompetanse og løsninger for remote samhandling har blitt vesentlig bedre. Fra den spede koronastarten der «alle» pumpet ut online webinarer i svært varierende kvalitet, og de fleste av oss strevde med mute, digitale venterom og dele skjerm, til i dag der vi kan knytte sammen ulike lokasjoner med høy kvalitet og nesten null forsinkelse. For en utvikling det har vært. Dette blir avgjørende fremover i en tid der vi skal reise mindre, samhandle «grønnere» og bli smartere i vår kommunikasjon, men der de tekniske løsningene må bli langt mer sofistikert og bedre. Utover det: Hjemmekontor som permanent praksis har jeg ingen tro på.
- Hva spiser og drikker du julaften?
- Ingen julaften uten pinnekjøtt og juleøl. Jeg har dog ennå ikke blitt voksen nok til å få ned den tilhørende akevitten.
- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?
- Omnikron har satt en stopper både for julebordet og andre ting, men vi fikk til en liten intern juleavslutning med teamet på kontoret før de siste tiltakene ble innført. Når de store feiringene uteblir gjelder det å finne små og store milepæler i hverdagen og endatil gjøre dem litt større enn de kanskje er. Det er viktig for alle i slike tider. Samtidig har vi hos oss liten grunn til å klage. Det er mange som har tapt stort på nedstengingen, og juleborddiskusjonen blir uviktig når vi ser spagaten helsevesenet står i.
- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?
- Hvis det noen gang skal være grunn til å gi de norske mediene terningkast seks så er det i 2021. I forhold til å holde folk oppdatert på både nasjonal og internasjonal utvikling, samt ettergå et tidvis kaotisk offentlig Norge som innfører råd, regler og restriksjoner på løpende bånd, så har innsatsen til norske redaksjoner i 2021 vært helt imponerende.
- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk?
Det verste er uten tvil TV-bildene fra Washington under stormingen av den amerikanske kongressen i januar. Sentralt i medieklyngens arbeid står utvikling av nye verktøy og teknologi for å bekjempe desinformasjon og konspirasjonsteorier. Den siste amerikanske valgkampen tok som kjent desinformasjon til nye høyder. Bildene fra angrepet på kongressbygningen gjorde et enormt inntrykk på meg. Dessverre er det kortere vei fra et velfungerende demokrati til komplett kaos enn det vi liker å tro. Her til lands ser vi de samme tendensene og det skremmer meg. Når det gjelder årets beste er det mange å velge mellom. Det står mellom Fredrik Solvang sitt rørende øyeblikk i stolen hos Lindmo - det var utrolig fint - til utdelingen av fredsprisen til Ressa og Muratov.
- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?
- Jeg tviler, men overlater til andre med bedre kompetanse på området å konkludere. Samtidig skulle jeg, og mange med meg, gjerne sett større kreativitet, oppfinnsomhet og nytenking på markedsføringsområdet.
- Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?
- Jeg har en lang liste godt etablerte uvaner (min bedre halvdel kan sikkert supplere hvis ønskelig) som jeg helt sikkert ikke kommer til å legge av meg i 2022 heller, så det er glemmesak. Men, jeg har også en lang liste med ting jeg skal gjøre i 2022, som for eksempel padle mer, lære Python-programmering og bli flinkere på gjenbruk. Og så har jeg ambisjoner om at 2022 blir året der naboens katt forstår at han bor hos nettopp naboen og ikke hos meg.
- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?
- Denne er vanskelig. Jeg heller mot at boikott sjeldent er en god løsning, men samtidig synes jeg idretten må ta et mye større ansvar på dette området. Her ligger også en viktig jobb for mediene i forhold til å utfordre forbundene.
- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?
- Det er en lang rekke strålende mennesker som kan gjøre en god jobb som ny NRK-sjef. Uansett hvem det blir håper jeg vedkommende i enda større grad vil sørge for at NRK vil støtte oppunder norske gründere som utvikler morgendagens medieteknologi og nye digitale verktøy for kringkastere, mediehus og redaksjoner, og være en testplattform og sandbox for disse. Det er et viktig ansvar for en offentlig institusjon finansiert med lisenspenger.
- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?
- Future Week i medieklyngen! En lykkelig og sliten gjeng i klyngeteamet som på kort varsel klarte å sette opp ikke mindre 50 eventer fordelt på Oslo, Bergen og Stavanger, inkludert to heldagskonferanser, da landet i en kort periode i høst var åpent. Det var euforisk! Mange tusen mennesker var innom våre eventer – alle i feststemning. Bildet er tatt på slutten av uken da mangel på søvn for lengst hadde gjort seg gjeldende, og ingen av oss lenger tok instruksjon, men for en uke det var.
Her kamerabildet til Anne Jacobsen fra Media City i Bergen som hun best kommer til å huske fra 2021. - En lykkelig og sliten gjeng i klyngeteamet som på kort varsel klarte å sette opp ikke mindre 50 eventer fordelt på Oslo, Bergen og Stavanger, inkludert to heldagskonferanser, sier hun. Foto: Privat.
Kommentér