Torsdag bekreftet Facebook-gründer Mark Zuckerberg at de døper om selskapet som inntil nå har delt navn med det sosiale nettverket det hele startet med.

Nå satser Zuckerberg alle kortene på det såkalte metaverset. Det nye navnet blir derfor Meta.

- Fra nå av vil vi metaverset være i forsetet, ikke Facebook. Det betyr at du etter hvert ikke vil trenge en Facebook-konto for å bruke våre andre tjenester. Etter hvert som vår nye merkevare begynner å dukke opp i produktene våre, håper jeg folk over hele verden blir kjent med Meta-merkevaren og fremtiden vi stiller oss bak, skriver Zuckerberg.

Les mer: Facebook bytter navn på selskapet - skal hete Meta

- Navnet er ikke så viktig
Kommunikasjonsrådgiver og teknologientusiast Hans-Petter Nygård-Hansen er kritisk til tidspunktet for byttet.

- Navnet er ikke så viktig tenker jeg. Det er jo mye som er meta om dagen, så hvorfor ikke. Jeg er mer opptatt av selve avledningsmanøveren og den noble visjonen med å redde verden med metaverset, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

- Må du jobbe på Wall Street for å lære deg det nye navnet, eller er det noe også brukerne vil møte på?

- Det er like mange som trenger å bry seg om Meta som folk bryr seg om Alphabet, sier han og peker på eierselskapet bak Google.

- Må forholde oss til metaverset
Metaverset beskrives som et sosialt virtuelt sted i 3D hvor man kan dele opplevelser med andre mennesker og gjøre ting som ikke er mulig i den fysiske verdenen.

- Hva tenker du om det varslede skiftet av fokus mot Virtual Reality?

- Metaverset er nok noe vi må forholde oss til, etter hvert. I dag ble vi presentert en grandios visjon. En visjon om hvordan mennesker verden over skal leke, lære og jobbe sammen i en virtuell verden. Med de utfordringer det medbringer, på alle mulige måter. Og her må alt fra elendig tillit og håndtering av personinformasjon ryddes opp i før toppledere har møter med hverandre via metaverse.

Han sier han likevel sitter igjen med «et veldig stort spørsmål».

- Hvem vil egentlig at Mark Zuckerberg skal lykkes med Meta og metaverset, utover Mark Zuckerberg og kompisene rundt han, spør Nygård-Hansen og legger til:

- Mark har utrolig mye å vinne på at metaverset og VR-briller skal bli den nye smarttelefonen. For Meta er så uendelig mye mer avhengig av Apples iPhone, enn det Apple er av Facebook og Instagram, sier han.

- Bare å spenne på seg sikkerhetsbeltet
Mark Zuckerberg selv avviser at navnebyttet er et forsøk på en avledningsmanøver, slik noen har hevdet.

- Noen av dere lurer kanskje på hvorfor vi gjør dette nå. Svaret er at jeg tror vi er satt på denne jorden for å skape, jeg tror at teknologi kan gjøre livene våre bedre og at fremtiden ikke vil bygge seg selv, sier Zuckerberg i sin presentasjon av selskapets nye visjon.

Facebooks første norske ansatte, Petter Høie, mener dette er et naturlig grep for Facebook. Høie sluttet i Facebook tidligere i år.

- At Mark er opptatt av VR og «next generation computing» er heller ingen hemmelighet for de som har fulgt med. Her er det bare å spenne på seg sikkerhetsbeltet og følge med, for det kommer garantert spennende innovasjoner som vil sette nye agendaer, sier han til Kampanje.

Les også: Petter Høie får Gulltaggens ærespris

Kritisk:

Hans-Petter Nygård-Hansen tror navne- og strategibyttet til Meta er en avledningsmanøver. Likevel tror han metaverset kan gjøre seg gjeldende etter hvert.