Apple har begynt å rulle ut sin iOS 15-oppdatering som innebærer nye personverntiltak og dermed nye funksjoner for iOS 15, inkludert Mail Privacy Protection. 

Mail Privacy Protection gjelder både smartphones og desktops som Apple selv har produsert. Det vil si iPhone, iPad, MacBook og eventuelt iMac.

Denne oppdateringen er definitivt en seier for forbrukerne og brukeropplevelsen, men for mange markedsførere vil oppdateringen føre til store utfordringer som de må finne gode løsninger på.

Alle som har fokus på e-postmarkedsføring vil slite i en periode fremover. Spesielt de som jobber litt mer komplekst og er avhengige av triggerbaserte løp og programmer for å oppnå forretningskritisk effekt.

Som kjent finnes det veldig mange type e-poster. Nyhetsbrev er kanskje den mest kjente formen for e-poster man tenker på når man tenker på e-postmarkedsføring. Markedsførere setter også opp og sender ut velkomstmail, tilbudsmail, transksjonsmail, bekreftelsesmail, lead nurturing og så videre. Det er sporingen av alle disse e-postene som nå blir sterkt påvirket.

I dag bruker alle e-postleverandører og plattformer pixler i e-poster som sendes ut til påmeldte for å samle informasjon om deres e-postaktiviteter og atferd.

Blant aktivitetene som blir sporet er åpningsrate, A/B testing, klikkrate, bounce rate og onverteringsrate.

Med den nye oppdateringen gir Apple alle sine brukere muligheten til å blokkere sporing av aktiviteter i sin e-postklient,

Det betyr at dersom Apple Mail-brukere aktiverer den nye funksjonen ved å oppdatere sin iOS, vil de blokkere pixler og dermed vil deres IP-adresse og lokasjon skjules og avsender kommer heller ikke til å se om de har åpnet/lest e-posten.

Brukerens IP knyttes ofte mot andre digitale aktiviteter på nett og på denne måten lager ad-ech- og martech-plattformer digitale profiler. Denne muligheten blir nå borte.

Enda mer interessant er blokkering av åpninger. Dette betyr at avsenderen hindres i å se om brukerne har faktisk åpnet en e-post (nyhetsbrev, oppsalgsmail, tilbud, velkomstmail osv.). Det er nettopp dette som er «big news».

Det blir ille for de som har satt opp mange programmer av e-postkommunikasjon basert på triggere og atferd. Hvis plattformene ikke kan fange opp om en e-post er åpnet, hvordan skal de kunne sende neste e-post i programmet?

Dette betyr at målretting av tilbud, budskap, og så videre, ikke blir presist og at det her må tenkes helt nytt.

A/B-testing i e-postmarkedsføring
Det samme gjelder også de som jobber aktivt med A/B-testing. Ofte A/B-testes det i emnefeltet for å bedre åpningsraten, eller om GIF-er gir bedre klikkrate enn bilder. Uten å vite om brukerne/kundene har åpnet e-posten, hvordan skal det A/B-testes? 

Resend til de som ikke har åpnet e-posten
Dette blir umulig nå. Gjennom årene har dette vært en fin taktikk, altså resende e-poster til brukere og kunder som ikke har åpnet og sjekket den ut ennå. 

Sporing og måling av klikk blir ikke påvirket
Klikk blir ikke påvirket og man skal kunne spore dette, siden trafikken blir skapt inn til landingsiden uansett. Sørg bare for at du har tagget URL-ene med for eksempel UTMs og at brukeren/kunden vet hvorfor de skal klikke på en lenke, eller knapp.

Betyr det at personaliseringen ikke vil være mulig fremover? 

Jo, personalisering kommer til å være mulig, men ikke på samme måte som før.

Selv om dette virker som en negativ utvikling for markedsførere, mener jeg personlig at Apple har satt en ny standard for personvern. Når Apple gjør endringer, pleier andre aktører å følge etter.

Jeg anser denne viktige endringer som en mulighet for en positiv utvikling. Relasjonen med kunder kan bygges også når man ikke ser at de har åpnet en e-post.

Brukeren får litt av makta tilbake og har nå kontroll over dataene og informasjonen de deler med bedrifter, i alle fall de som bruker Mail. I en lengre periode har selger-siden sittet på makta og samlet inn data, ofte uten samtykke (husker du hvordan verden så ut som før GDPR og spesielt utenfor EU?).

Heldigvis har ting vært annerledes innen e-postmarkedsføring, siden bedriftene alltid har vært avhengige av påmeldinger og samtykker for å kommunisere med brukerne per e-post.

Samtidig vil dette skiftet ledet av Apple føre til at alle, både små, mellomstore og store bedrifter må sette kunden i sentrum, enten det gjelder design av nye tjenester og produkter, eller selvsagt selve markedsføringen og kommunikasjonen utad. 

Her er det muligheter for alle, plutselig.