Facebook Norge er klar med sine ferske regnskapstall, og de viser at selskapet har en ganske så flat utvikling i omsetning på det norske markedet. Faktisk så falt omsetningen fra 2019 på 54,6 millioner kroner til fjorårets 53,8 millioner kroner, en nedgang på 1,4 prosent. Dermed klarte ikke sosiale medier-giganten å knuse rekordomsetningen fra 2019. 

Tallene ligger likevel langt unna det som anslås å være omsetningen til Facebook i Norge av de profesjonelle reklamemiljøene.

- Omsetningstallene som kommer frem i rapporten er nok bare en brøkdel av den reelle omsetningen til Facebook i Norge. Et mer fornuftig anslag vil nok ligge i størrelsesorden 2,5 milliarder kroner, sier administrerende direktør i et av landets største reklame- og mediebyrå-konsern, Publicis, Peder Mittet, til Kampanje.

Samtidig skal det nevnes at det tidlig i koronapandemien blåste opp en liten Facebook-boikott blant norske annonsører. I fjor sommer kunne Bergans fortelle at de fulgte etter Coca-Cola og Lego og ble den første norske annonsøren som iverksatter en boikott for å sette press på plattformene til å få bukt med hatprat og rasisme.

Les også: Bergans stanser all annonsering på Facebook og Instagram

- Markedsbudsjettene vris mot Facebook
Selv om store og små norske annonsører pumper inn milliarder i plattformen, er omsetningen som Facebook rapporterer i Norge knyttet til norske kunder og kontoer, eller sagt på en annen måte kunder som de norske Facebook-rådgiverne betjener og som håndteres fra det norske kontoret i Bjørvika i Oslo.

- Dette er kunder som møter kravene til Facebook med hensyn til annonsebudsjetter og bruk av Facebook over tid. Det er de større kundene og de relativt store merkevarene som DNB og Orkla, vil jeg anta. Det er de aller største, sier sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik til Kampanje.

- Omsetningen til Facebook i Norge gikk ned i fjor, tror du norske annonsører brukte Facebook mindre i 2020?

- Nei, det tror jeg ikke på noe som helst måte og særlig ikke etter at korona kom. Flere og flere vrir mer av markedsbudsjettene over til Facebook, som mange opplever er den mest effektive kanalen. Hvordan selskapet fordeler omsetningen sin har jo vært omstridt, særlig med tanke på skatten selskapet betaler, men dette kan ikke jeg nok om til å uttale meg, sier Valen-Utvik.

Den totale skatten internettgiganten betalte i Norge falt fra minimalt fra 5,4 millioner kroner i 2019 til 5,3 millioner kroner, viser Facebooks norgesavdelings regnskap for 2020.

Les også: Milliardveksten fortsetter for Facebook og Google i Norge

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Facebook i Norge uten og lykkes. 

Følger utviklingen:

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik i selskaept Valen-Utvik har Facebook som annonsekanal lenge. Hun tror ikke norske annonsører har mistet apetitten på plattformen.

- Vi har egne kontakter
DNB bekrefter til Kampanje at de jobber direkte med Facebook i Norge.

- Facebook er en viktig del av økosystemet vårt og vi har egne kontakter i Facebook i Norge som vi jobber tett med, akkurat som vi gjør i andre kanaler, sier kommunikasjonsdirektør i DNB, Vibeke Hansen, til Kampanje.

- Har dere økt eller redusert investeringene på Facebook det siste året?

- Når det gjelder investeringer så er vi en stor og samfunnskritisk aktør som har vært opptatt av å holde aktiviteten i gang gjennom pandemien og vi har derfor mer eller mindre opprettholdt våre investeringer selv om det har vært litt variasjoner innenfor perioden, sier Hansen.

Les også: Facebook ruster opp i Norge - henter DNBs sosiale medier-direktør

Mer lønnsomme i Norge
De ferske regnskapstallene til Facebook viser samtidig at norgessjef Rune Paulseth drifter norgeskontoret på en svært effektiv og lønnsom måte. Driftsmarginen til Facebook i Norge endte på drøye 40 prosent hvilket vil si at nesten halvparten av omsetningen til Facebook er rent overskudd og det er en driftsmargin som de fleste mediehus bare kan drømme om.

- Facebook fortsetter å levere for norske annonsører, men hva er den største utfordringen?

- Plattformen og løsningene til Facebook leverer veldig bra, men konkurransen på plattformen er stor og annonseprisene blir stadig dyrere. Enkelte tester nå rimeligere alternativer som Snapchat og Tik Tok, men at Facebook leverer for mange annonsører og merkevarer, er det ikke noen tvil om. Den største utfordringen er nok derfor at de har blitt så viktige for mange nå, at når det skjer uforutsette ting som at kontoer blir deaktivert så er ikke support-systemene deres gode nok. Dette vet jeg de er klar over, men mange annonsører bruker kun Facebook og Instagram og har ikke så mye annet når noe slikt inntreffer, så det kan fort bli ganske dramatisk for dem, fortsetter Astrid Valen-Utvik. 

Ifølge Kantar medieundersøkelse «Interbuss» brukte 72 prosent av landets befolkning Facebook daglig. Dette var likevel litt ned sammenlignet med tilsvarende tall for noen år siden. Også i de yngre målgruppene mister plattformen brukere.

Les også: Har mistet over 200.000 av brukerne «alle» annonsørene vil nå: - Fortsatt nedgang uunngåelig

Her kan du se alle tallene til Facebook i Norge. Alle tall i MNOK. 

Facebook Norge 2020 2019 Endring i %
Omsetning 53,8 54,6 + 1,4
Driftsresultat 21,1 19,6 + 7,6
Resultat før skatt 20,9 19,3 + 8,2