I et nytt pilotprosjekt tester Vipps – sammen med Kondomeriet – for første gang ut salg av produkter gjennom QR-koder tilgjengelig via reklameplakater utendørs. Folk kan dermed handle Kondomeriets «voksenkalender» mens de er på farten, ved å scanne QR-koden, for så å «lande» i Vipps-appens betalingside.

- Gode ideer kommer ofte som et resultat av et godt samarbeid med våre samarbeidspartnere, i dette tilfellet Vipps. Vi anså kombinasjonen utendørsflater, julekalender og QR-skanning som den perfekte match. I den spesielle korona-tiden vi nå er i, vil det å kunne handle direkte fra en utendørsflate gjennom QR-teknologi gjøre handleopplevelsen trygg og enkel. Dette er også et positivt tiltak for å redusere trengsel i butikkene, sier Ingrid Bakker, fungerende presseansvarlig i Kondomeriet til Kampanje. 

Hun sier at interessen for Kondomeriets julekalender har vært «helt vanvittig» i år. 

- Etterspørselen startet allerede i september, og vi forventer å firedoble salget sammenlignet med ifjor. Det er gøy å se at nordmenn tar initiativ til en leken førjulstid, sier Bakker. 

- Positive tilbakemeldinger
Bakker sier at tilbakemeldingene de har fått på kampanjen i all hovedsak har vært positive. 

- Det er jo klart at når Kondomeriet skal ut i bybildet på store flater, må vi vise hensyn slik at vi unngår å støte noen. Målet vårt er å kommunisere til målgruppen vår på en smakfull måte, gjerne med en humoristisk undertone, noe vi føler denne utendørskampanjen nettopp gjør, sier hun.

Bakker mener imidlertid at det er for tidlig å si noe om effekten av utendørskampanjen, og at dette må vurderes etter at kampanjeperioden er over. 

- Vi er generelt positiv til utendørskanalen som et massemedium og som et effektivt supplement til andre flater. Det er jo også ekstra spennende å kombinere QR-teknologi med utendørsflatene for å gi folk på farten en god og trygg handleopplevelse, sier hun. 

Om Kondomeriet vil satse på lignende konsepter i fremtiden, er fortsatt usikkert.

- QR-teknologien har eksistert lenge, men vi opplever at teknologien har fått en oppsving under koronaperioden og at mange har blitt mer vant til å bruke QR-skanning på ulike arenaer. Dette lover bra for videre bruk av QR-teknologien kombinert med markedsføring og salg, avslutter hun. 

- Digitalt utstillingsvindu
Kommersiell leder i Vipps, Vegar Wikhammer Heir, kaller det et digitalt utstillingsvindu. 

- Dette er første gang vi i Vipps tester ut bruk av QR-koder for netthandel «på farten», og kombinert med utendørs-boards blir det litt som et digitalt utstillingsvindu. Dette kan vi gjøre i flere andre settinger, og selve kjøpet gjøres ekstremt raskt og enkelt i Vipps, sier han. 

- Hvor utbredt spår dere at bruken av QR-koder på boards og plakater kommer til å bli -  er det andre kontekster der dere ser for dere at denne teknologien kommer til å bli tatt i bruk? 

- Flere og flere kunder kombinerer nå netthandel med fysisk handel, og spesielt de siste månedene har vi sett stor kreativitet og raske endringer fordi vi har helt nye handlemønstre. Markedskommunikasjon som inkluderer muligheten for å kjøpe med en gang gir store muligheter for butikker og forbrukerne, sier Heir. 

Han legger til at bruk av QR-koder blir mer og mer vanlig, også i Norge. 

- Vi tok det i bruk for Vippsnummer allerede i fjor, og i år lanserte vi QR-betaling i terminal. Men utbredelse drives også av at vi nå er vant til å skanne kodene for å gjøre langt flere ting, som blant annet å bestille på restauranter og gjesteregistrering. Dette startet som en følge av korona-tiltak, men vi tror at dette er vaner som er endret for godt fordi det forenkler, avslutter Heir. 

Les også: Kondomeriet vant årets første Sølvfisk: - I 2020 jakter vi på gull