Kan skjerm-bonanzaen som sveiper over det norske folk akkurat nå få betydning for den digitale valgkampen i 2021? Alle har fått med seg at nordmenn har trukket til skjermene de siste ukene, både privat og i jobbsammenheng. Morgenmøter gjennomføres på Teams, og både fredagspils og quiz arrangeres på Google Hangout og Zoom.

Like vanlig har det blitt for statsministeren, helseministeren, næringsministeren, andre statsråder og opposisjonsledere å gjennomføre pressekonferanser og dialogmøter på Facebook. Med eller uten Fila-slippers.

Tekniske løsninger for utbetaling av økonomiske krisepakker utvikles med en fart ingen egentlig trodde var mulig, og det offentlige har virkelig fått en kickstart på digitaliseringen. De aller fleste av oss blir tvunget til å tenke nytt. Tenke digitalt.

Som tidligere digitalsjef i Høyre uttalte jeg at valgkampen i 2017 ble den første heldigitale valgkampen. Dette budskapet gjentok jeg i fjorårets kommunevalg. Jeg innser nå at jeg nok må bite i det sure eplet. Neste års stortingsvalg blir sannsynligvis den første og helt ekte digitale valgkampen.

Det vi nå opplever, endrer måten vi konsumerer informasjon på, og måten bedrifter, organisasjoner og partier kommuniserer. Sannsynligvis på kort sikt, men vi tilegner oss kunnskap og vaner som vi også vil ta med oss videre.

Den generelle digitale kompetansen i befolkningen har økt de siste ukene. Likeså har velgernes forventninger til å få svar fra politiske ledere via digitale kanaler sannsynligvis også blitt større nå enn før koronakrisen.

De politiske partiene er nå nødt til å kommunisere digitalt med velgerne sine. Det tvinger partiene som ikke har hatt en digital strategi til å tenke nytt. Det er primært Høyre og Arbeiderpartiet som virkelig har satset digitalt i tidligere valgkamper. For eksempel via Høyres lansering av automatisert chatbot for velgerdialog, og Arbeiderpartiets nettløsning for mottak av innspill.

MDG har kommet på banen etter hvert. Det samme kan sies om Venstre og SV. Senterpartiet, som har vokst voldsomt på meningsmålingene det siste året, har på ingen måte hatt noen tilsvarende satsing. Nå har de nok ikke et valg lenger.

Partiene bør nå observere og lære mer om velgerne sine i digitale kanaler. Det innebærer å ta vare på, foredle og bygge kunnskap basert på data. Partiene må få innsikt om og forstå bedre hvem som kommuniserer i de ulike kanalene, og hvordan velgerne kommuniserer der. Det er verdifull innsikt som partiene kan bygge en strategi på i den digitale valgkampen.

Eller for å si det på en annen måte: Partienes CRM-systemer bør svømme i data nå, og den må brukes på en god og tillitsfull måte.

Men frem til den tid kommer: Vask hendene. Hold avstand. Og hør på Jens Stoltenberg og NATO: Vær kildekritisk og ikke del falske nyheter, for akkurat det er det en del av nå.