Årets South by Southwest (SXSW) finner sted fra 13. mars til 22. mars i Austin, Texas, men frykten for korona-viruset har ført til usikkerhet knyttet til festivalen som hvert år har over 400.000 besøkende fra mer enn 100 land. I går meldte Facebook og Twitter at de trekker seg fra festivalen som følge av korona-viruset. Nå forteller IKT-Norge at de har landet på samme beslutning.

- Det ble rett og slett ikke forsvarlig å reise over, sier Fredrik Syversen, direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge, til Kampanje.

IKT-Norge har hatt en lang tradisjon for å være til stede på SXSW både med medlemmer og avholde egne arrangementer med våre partnere.

Syversen sier at det var en totalvurdering.

- Det er først og fremst for mye usikkerhet og vi har partnere som vi skal gjøre en del eventer sammen med som har kommet til samme beslutning, om å ikke reise. Den totale vurderingen ble rett og slett for mye risiko. Både med tanke på at vi ikke får gjennomført det vi hadde tenkt på grunn av partnere som ikke reiser og fordi vi er usikre på om messa blir avholdt. Det er usikkerheten som blir plagsom, og det er mange som avlyser både her hjemme og rundt omkring i verden, sier Syversen.

Les også: SXSW rammes av virusfrykt og krav om å avlyse - SAS og Try endrer ikke på reiseplaner

- Motstand i Austin by
Direktøren for strategi- og forretningsutvikling forteller at motstanden fra flere av innbyggerne i Austin også er noe de har tenkt på. Over 40.000 mennesker har signert en underskriftskampanje for å få stanset årets fetival og strømmen av tilreisende til Austin.

Kvinnen som startet kampanjen begrunner det med at det er «uansvarlig» å avholde festivalen sånn som situasjonen er nå.

- Det er litt folkelig motstand i byen der, i Austin by. Motstand mot at det kommer så mange tilreisende. Så det ble også en liten faktor i vurderingen. Det er klart hvis det kommer 300.000, sjansen for at en eller annen har et eller annet den er relativt stor. Det er jo i Oslo og, men det var helhetsvurderingen. Nedisden var større enn oppsiden og da ble det egentlig ikke en så vanskelig beslutning å ta, sier Syversen.

Populær festival:

South by Southwest er både en festival for medier og musikk og en av verdens mest populære konferanser. Her er kongresskvinne Alexandria Ocasio-Cortez på scenen under fjorårets festival. Foto: Reuters/ Sergio Flores.

- Har ikke gått ut med noen anbefalinger
Syversen forteller at de hadde planlagt to paneler og en sosial sammenkomst, men at alt nå blir avlyst.

- Det var litt i samarbeid med disse partnere som også har valgt å trekke seg, sier Syversen.

- Gjelder det alle medlemmer?

- Nei. Vi har ikke gått ut med noen anbefaling, vi bare sier vi ikke reiser. Det er vanskelig å være moralsk overdommer om folk skal reise eller ikke. Det tenker jeg bedriftene må ta stilling til, sier Syversen.

- Man må jo følge med på hva myndighetene i Austin og eventuelt norske myndigheter kommer frem til, om det blir endra reiseråd, legger han til.

Han tror nå flere festivaler står i spill på grunn av viruset.

- Det er tech-konferanser på løpende bånd både i Norge og i verden. En ting er South By Southwest som kommer først, men alt blir usikkert. Det er andre eventer som kommer både her og der, og man er jo litt engstelig for at panikken skal ta overhånd og at det ikke skal bli muligheter til å møte folk, annet enn på internett, selv for vår bransje, sier Syversen med et smil.

Syversen har på egen Facebook-side takket deres samarbeidspartnere og skrevet at IKT-Norge ser frem mot neste festival.

- Vi ønsker å takke våre partnere Bouvet, Hydro og CLTRe, og i særdeleshet SAS. Det er mange som har lagt ned et betydelig arbeid for å gjennomføre årets SXSW. Vi ser frem imot 2021, og planlegger for deltagelse sammen med våre medlemmer og partnere når den tid kommer, skriver Syversen på Facebook.