Denne uken fortalte britiske myndigheter at de vil utnevne Ofcom til å overvåke sosiale medier-plattformer. Ofcom er Storbritannias regulerings- og konkurransemyndighet for kommunikasjonsindustrien.

Fra 19. september 2020 skal Ofcom følge med på de store sosiale medier-selskapene. Teknologinettstedet CNET har omtalt saken og forteller at Ofcom skal fungere som en midlertidig «vaktbikkje» til en «super-regulator» blir gitt mandatet.

Instagram, Facebook og Youtube er blant plattformene Ofcom skal følge med på. Ifølge CNET skal Ofcom se etter skadelig innhold som inkluderer eller oppfordrer til vold, barnemisbruk eller pornografi.

Nye regler som skal bli introdusert i 2020 kan føre til at de store medieselskapene kan måtte betale opp mot 5% av omsetningen deres i bøter hvis de mislykkes med å fjerne skadelig innhold. Det kan bli dyre bøter med tanke på at Facebook omsatte for hele 16.8 milliarder dollar bare i andre kvartal 2019.

I tillegg til pengebøter truer også britene med at de vil ilegge restriksjoner eller suspensjoner om sosiale medier-selskapene ikke lykkes i å fjerne skadelig innhold. The Telegraph skriver at målet er å beskytte barn mot slikt innhold. Robuste aldersverifikasjoner og muligheter for foreldre til å kontrollere hva barna ser, er noe av det selskapene må etablere.