Sol.no var tidlig ute med å tilby nyheter på Googles taleassistent og smarthøyttaler, da den kom i norsk versjon i fjor. Men i likhet med flere av de andre norske publisistene, hadde ikke Sol.no klar en modell for å tjene penger på satsingen da de lanserte sin stemmestyrte nyhetstjeneste.

Nå ruller de som første norske mediehus ut en stemmestyrt annonse. Dette er et helt nytt produkt de har utviklet med støtte fra Googles DNI-fond på to millioner kroner, og det er reklamebyrået Ko&Co og deres kunde Privatmegleren som står for det kommersielle budskapet.

- Vi har jobbet med «voice» en stund sammen Google, og har tatt på oss jobben å se på hvordan media kan tjene penger på «voice». Google har sagt de ikke helt vet hvordan media skal tjene penger på dette, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Sol, Jan Thoresen, til Kampanje.

Han forteller at arbeidet har vært litt frustrende, men mest gøy.

- Det er ganske avansert å jobbe med talegjenkjenning og talesyntese på norsk, men vi synes det er utrolig kult at vi som mediehus er den som bygger og koder tjenesten.

Les også: Nå kommer Google Home til Norge - TV 2 melder seg på nyhetskampen

- Ingen hadde gjort det før
Sol.no har fått med seg reklamebyrået Ko&Co og Privatmegleren på prosjektet. Ko&Co vant meglerhuset i det som egentlig var en ren mediebyråpitsj i fjor høst, men hybridbyrået gikk inn i pitsjen med et reklamekonsept i tillegg. Det ble full klaff, forteller byråleder Alf Gunnar Nilsen.

- Da vi så at de mest populære annonsene Privatmegleren hadde på søk i fjor handlet om verdivurdering av bolig, tenkte vi at det måtte finnes en enkel måte å gi folk svaret på, uten at de trengte å gå til megler. Da vi fikk ideen om at vi kunne lage en slik tjeneste på «voice», så gikk vi inn i pitsjen med det, sier Nilsen.

Selv om Jan Thoresen fra Sol hadde vært innom byrået i forkant for å fortelle om arbeidet de gjorde med stemmestyring, gikk byrået inn i pitsjen uten visshet om ideen lot seg utføre i praksis.

- Ha ha, ja, det var ingen som hadde gjort dette før, så det var ikke mulig å få en fasit. Men vi visste at det vi trengte var en datakilde som hadde informasjonen man må ha for å gi et prisestimat, så vi gikk i dialog med Eiendomsverdi som overvåker det norske boligmarkedet.

Kvadratmeter og postnummer
Resultatet har blitt en tjeneste der brukerne oppgir kvadratmeter og postnummer, og får et prisestimat basert på gjennomsnittsprisen i det aktuelle området. Alt skal ta under ett minutt. Samtidig går det ut et tips til Privatmegleren hvis brukeren ønsker å bli kontaktet.

- Sånn sett er det ganske smart både for brukerne og for meglerne. Vi gir folk svar på det de lurer på i løpet av ett minutt, og så tror vi sannsynligheten er større for at de tar kontakt med Privatmegleren når de skal selge.

- Men ikke alle har en Google Home, er dette en litt smal lansering?

- Nei, det er sånn at alle som har en smarttelefon kan laste ned Google Assistant, så du har tilnærmet 100 prosent penetrasjon.

- Tror på menneskelig kompetanse
- Det viktige for oss er å kunne gi folk gode produkter og verktøy, som har verdi for dem, enten de skal kjøpe eller selge bolig, eller bare er interessert i boligmarkedet, sier kjedesjef marked i Privatmegleren, Karen George.

Hun er ikke så opptatt av at de er først ute med nyvinningen.

- Vi har tro på god service og menneskelig kompetanse satt sammen med god teknologi. Vi er derfor veldig bevisst på hvordan vi bruker teknologien. Det skal være i tillegg til, ikke i stedet for. Vår erfaring og innsikt i folks preferanser er at det er svært mange som ikke ønsker å gjøre ting selv, men som foretrekker spesialkompetanse, strategi, taktikk og service. Samtidig som de har tilgang til de beste tekniske løsningene på markedet.

Privatmegleren har tidligere kjøpt byråtjenester av Sempro.

- Med Ko&Co får vi begge deler, både kommersielle og tekniske løsninger, og det letter markedsføringen veldig.

- Et åpent mål
Nå tror Sol-sjef Jan Thoresen at det er fullt mulig å tjene penger på stemmestyrte annonser.


- Vi tror at det er økonomi i dette og kommer til å fortsette å levere interaktive lydtjenester til flere kunder. Vi har to-tre kunder til som ønsker å lage dette med oss, sier Thoresen.

- Hvor mange brukere har dere på «voice»?

- Vi følger ikke daglig med på lyttertallene her. Det er foreløpig tidlig og vi ser at det er ikke etablert noen faste brukervaner på medier, så det er et åpent mål for å finne på nye ting. Jeg tror at folk som har Google Home hjemme venter på å finne nye ting å bruke den til.