En av verdens største produsenter av fiskekroker med eksport til over 160 land, Mustad & Søn, går for et samarbeid med «en av verdens råeste retailere» når de skal inn på det amerikanske markedet med sitt fiskeutstyr.

- Vi er en merkevare som har hatt godt fotfeste i mange segmenter og regioner på det amerikanske markedet i mange tiår, og gjennom prosjektet har vi utarbeidet en ny merkevareprofil og igangsatt mange aktiviteter for å revitalisere merkevaren og tre inn i nye segmenter, sier John Are Lindstad i Mustad & Søn.

Mustad er en tradisjonsrik bedrift og har i over 200 år produsert og levert fiskekroker over hele verden.  Bakgrunnen for satsingen er en nyutviklet digital plattform, ny profil og ny nettbutikk som Deloitte Digital har vært med på å utvikle.

- Sammen med Deloitte Digital har vi skapt en plattform der dette samarbeidet nå blir tatt ut i digitale flater slik at mindre drevne fiskere og forbrukere kan få inspirasjon, tips og råd til hvordan de også kan få gode fiskeopplevelser, sier Lindstad.

- Hva skiller en norsk og en amerikansk fisker?

- Forskjellen ligger ikke nødvendigvis i geografi, men i type fisking. I USA er «bass-fishing» blant annet stort. Det er konkurransefiske med tøff sportsprofil og med stor publikumsinteresse, sier han.

Mustad & Søn er allerede store på det amerikanske markedet og den norske fiskeutstyrsprodusenten henter i dag rundt 50 prosent av omsetningen sin i USA som dermed er selskapets største marked.

- Dealen er at Amazon får tilgang på varelager
Mustad fikk nylig Verdane Capital som ny eier og planen er nå å revitalisere merkevaren Mustad & Søn som i mange markeder er ensbetydende med fiskekroker. Lindstad innrømmer at merkevaren har blitt mer usynlig i konsumentmarkedet de siste årene.

Nå er planen å få nye generasjoner og nye markeder hekta på fisking enten det er norske fluefiskere, hobbyfiskere i Kina eller amerikanske konkurransefiskere.  Her er tanken at Amazon skal være døråpner og distribusjonskanal inn på det amerikanske markedet som er det markedet som først vil få muligheten til å få produktene rett hjem, «men flere markeder vil følge på».

- Hva er dealen for å bruke Amazon som distribusjonskanal?

- Dealen er at Amazon får tilgang på varelager og velger selv ut produkter de ønsker å selge i sin kanal. Amazon priser også produktene i henhold til sine retningslinjer. Når et produkt selges via Amazon er det disse som tar seg av transaksjon og utsendelse.

- If you can’t beat them
Mange bransjer og næringer er nysgjerrige på Amazon og ett av de heteste temaene på årets Handelskonferanse i Norge var hva som skjer når Amazon kommer til Norge.

- De siste månedene har det vært mye fokus i pressen på konkurser og utfordringene i norsk varehandel, sier Deloittes bransjeansvarlig for Handel, Britt Otterdal Myrset

Myrset, som har utarbeidet den digitale merkevaren i tett samarbeid med en prosjektgruppe hos Mustad, sier strukturen i varehandelen er i stor endring.

- Derfor er det så fantastisk å se hvordan et selskap som Mustad & Søn, med 200 års fartstid i bransjen, navigerer i sin ekspansjon i ulike markeder. Nettsiden fokuserer på opplevelsen og den følelsen det gir deg å gjøre det du liker best. Du får gode råd og det skapes et «community» der du treffer andre som er «Hekta på fisking». I tillegg til å kunne kjøpe Mustad produkter på Amazon. «If you can`t beat them, join them». Det er mye sant i det, sier Myrset.

Vil vurdere Amazon-annonser
Lindstad i Mustad & Søn sier alle muligheter som «er relevante ved Amazon vil bli prøvd ut».  Denne uken skrev Kampanje også om hvordan Amazon er i ferd med å bygge opp en stor milliardbedrift innenfor annonsering.

Les også: Slik bygger Amazon opp sin nye milliard-butikk

- Det er kun ved å tilegne seg egne erfaringer at Mustad kan sikre den læringen som kreves for å gjøre gode valg digitalt – det gjelder også annonsering. Det er fantastisk data å lære fra ved å være tilstede i Amazons kanaler - data som gir unik innsikt i etterspørselen etter ulike produkter f.eks.

- Kommer dere til å kjøpe annonser fra Amazons nye reklamevirksomhet?

- Alle muligheter som virker relevante ved Amazon vil bli prøvd.

- Hva koster det å legge ut produktene sine hos Amazon?

- Det er ulike modeller, Mustad vil fortløpende vurdere hvilken modell som er best tilpasset deres ønsker, sier Lindstad.

- Kan det bli aktuelt å gå for en tilsvarende løsning med Alibaba på det kinesiske markedet?

- Det skal vi ikke se bort i fra. Vi lanserer våre produkter på to store online markedsplasser i Kina i løpet av det neste halve året; JD.COM og T-Mall. Når man skal inn i et nytt marked bør man benytte alle kanaler som gir læring om det markedet man skal inn i. Hos disse gigantene får man tilgang på erfaringer det er vanskelig å bygge i egne kanaler fra dag én.

- Tenker bærekraft
Leder av Deloitte Digital, Karine Braaten sier de har bygget en merkevareplattform som skal bidra til å øke fokus på bærekraft blant fiskere, men som også skal bidra til at selskapet oppnår sine interne bærekraftige ambisjoner som å kutte all plast.

- Det er veldig inspirerende å jobbe med en kunde som tenker at bærekraft er god business sier Karine Braaten.