Det britiske video- og annonsetech-selskapet Unruly ble startet av tre gründere i 2006, kort tid etter at YouTube ble etablert i California. For tre år siden bladde Rupert Murdochs globale mediekonglomerat News Corp opp 176 millioner dollar - eller 1,4 milliarder kroner omregnet til dagens kurs - for selskapet. Unruly Group, som analyserer og distribuerer videokampanjer på oppdrag fra annonsører og mediebyråer, har 400 ansatte fordelt på 20 kontorer i hele verden, deriblant Norge. Her til lands har selskapet startet forsiktig etter etableringen for fem år siden, men nå peker alle kurver oppover.

- Skal ha sunn vekst
- I fjor var vi to ansatte, nå er vi blitt fem ansatte etter at vi fikk ny kollega rett etter sommeren, forteller daglig leder ved Oslo-kontoret, Mats Olavson, til Kampanje.

Han jobber nå sammen med Christoffer Bergh, Sturla Vangsnes, Caroline Ambjørnrød og Susanne Bystadhagen på kontoret i Oslo sentrum. Etter ni år i Google, hvor Olavson var med og lanserte Google-eide YouTube kommersielt i Norge i 2013, startet han i Unruly i 2016. I 2017 omsatte Unruly for 10,1 millioner kroner i Norge, en vekst på 67 prosent sammenlignet med året før. Resultatet endte på 2,3 millioner, mot et underskudd på 600.000 kroner i 2016. 

Olavson venter ytterligere vekst i år og neste år.

- Vi har som mål å doble omsetningen framover. Vi skal vokse kraftig, men skal ikke nødvendigvis bli  mange flere ansatte. Vi skal ha en sunn vekst slik at vi kan ivareta alle kundene på god måte, sier han.

- Tar tid å endre annonsørenes vaner
Videoreklame på nett vil ifølge IRM-prognoser omsette for 444 millioner kroner i år, en økning på 15,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Av alle mediekanaler er det bare kinoreklame som ventes å få større vekst i år enn nett-tv-reklame.

- Veksten for videoreklame fortsetter å vokse, det gjelder særlig online-video rettet mot de unge målgruppene, men det er en vekst generelt sett også, sier Olavson.    

Les også: Starter norgeskontor

Tradisjonell tv-reklame ble spådd å vokse med bare 0,5 prosent i år, ifølge IRM-prognosen, men har en nedgang på 6,8 prosent etter åtte måneder, ifølge Mediebyråforeningen. Likevel er online video fortsatt en mygg sammenlignet med tradisjonell tv-reklame målt i kroner og øre. 

- Tradisjonell tv-reklame står veldig sterkt, så det tar tid å endre annonsørenes vaner. Vi ser at forbrukerne snur seg mye raskere enn annonsørene, men utviklingen peker én vei: Oppover for online video. Det vokser på YouTube, på Facebook, på Snapchat, på Instagram og det er videovekst på blogger og nettaviser.  Derfor bør online video være en viktig del av mediemiksen for annonsørene, sier Olavson.

- Mange feller å gå i
Tross gjennombrudd for video på nett, mener Olavson at det fortsatt skorter på kunnskap om levende bilder.

- Mange tar den tradisjonelle tv-reklamen og setter den på nett. Det sjelden lurt. Andre glemmer at mange ser video på nett uten lyd. Det er også mange som ikke tenker på at man må innholdet til forskjellige formater og forskjellige målgrupper. Kort sagt er det mange feller å gå i, understreker Olavson.