Tirsdag morgen lanseres Googles norske taleassistent til alle Android-brukere med operativsystem Lollipop eller nyere. De siste dagene har Kampanje selv fått bli kjent med den norske assistenten, som tilkalles med den magiske frasen, «Ok, Google».

På spørsmål om hva taleassistenten selv tenker om sin lansering, er hun både ordknapp og unnvikende:

- Jeg tenker på ting jeg har lyst å fortelle deg om. Si ifra om du vil høre noe interessant.

- La meg høre noe interessant.

- Vombatenes avføring er formet som en kube, så den ikke skal rulle ned bakker, forteller taleassistenten, før den spør om jeg vil høre flere interessante opplysninger.

Kanskje ikke rett på sak, men underholdende nok.

Taleassistenten er en «fun fact»-maskin om man har lyst til det, men den kan også mye mer, ifølge Googles egen pressesjef, Helle Skjervold, som har litt mer på hjertet med tanke på taleassistentens Norge-lansering.

Hun mener dette markerer startskuddet for assistentenes tidsalder her i Norge.

- Vi håper og tror at Google-assistenten vil hjelpe brukerne i hverdagen, og gjøre det enklere for dem å kommunisere med andre, finne ut av spørsmål og få ting gjort i sin hverdag. Nå kan brukere ringe mamma på høyttaler, sende en tekstmelding til mannen, sette på «Peppa Gris» på Netflix i stua, ta en selfie, lage en handleliste og sjekke kalenderen - kun ved hjelp av stemmen. Det er også viktig å understreke at når vi nå lanserer Google Assistent på norsk er det ikke et fikst ferdig produkt, men tvert imot går startskuddet for utviklingen nå, forteller Skjervold til Kampanje.

Les mer: - Google Home blir mest sannsynlig årets julegave

Vil bli bedre med bruk
Taleassistenten bygger i stor grad på maskinlæring, og vil derfor bare bli bedre og bedre med mer bruk. Med tirsdagens lansering er assistenten nå tilgjengelig på 30 språk, og på over 5000 ulike enheter. I Norge vil den derimot kun være tilgjengelig for mobilbruk, inntil smarthøyttaleren Google Home får en offisiell Norge-lansering i løpet av 2018.

- Taleteknologi er i seg selv svært komplisert, og dialektfloraen i Norge gjør det selvsagt ikke enklere - men takket være en kombinasjon av taleforståelse, «deep learning», «computer vision» og forståelse av brukerens kontekst har vi kommet langt på vei. Vi har blant annet jobbet for å forstå oppfølgingsspørsmål og komplekse, multi-steg oppgaver, forteller Skjervold.

Undertegnede har selv hatt gode og mindre gode opplevelser med taleassistenten. Det meste går veldig greit, som for eksempel å skrive en tekstmelding ved tale eller be den sette på musikk. Noen ganger virker det derimot som den står fast, og det er særlig om du kommer med oppfølgingsspørsmål, eller vil endre en kommando du allerede har gitt.

Det skal derimot sies at det er deilig å kunne ligge i sengen og høre regnet dunke mot vinduet, vel vitende om at du verken har paraply eller regnjakke liggende tilgjengelig, for så å høre Googles assistent si at det vil bli opphold utover dagen - uten å stå opp fra sengen. 

Og for nysgerrige Iphone-brukere: Googles assistent vil også være tilgjengelig for IOS, men i en egen app. 

Saken fortsetter etter bildet.

Lanserer i Norge: Forrige uke var Google-toppene Ingrid Dynna og Siri Børsum på konferansen Media Business for å introdusere Google Assistant. Nå er tjenesten klar for sin norskspråklige debut. Foto: Eivor Eriksen.

Les også: Google-topper ler av Rema 1000-reklame

VG: - Kommersielt vanskelig
Men det er ikke bare Google som har kastet seg rundt for å gjøre taleassistenten til en best mulig opplevelse. Flere av Norges største merkevarer kommer nemlig med Google Actions, eller egne roboter innbakt i Googles taleassistent. 

DNB, Meny, NRK, Orkla, Oslo Bysykkel, SAS, Sol, Sparebank 1, Telia, Tine og VG er blant dem som er først ute med å utforske sin plass i den talestyrte hverdagen. 

VG blir Schibsteds første test i ukjent farvann, og fra tirsdag av finner du avisens robot ved å be assistenten din om å «få snakke med VG». Da kan du få siste nytt fra VGs direktestudio lest opp, og den kan i tillegg spille av alle podkastene i VGs portefølje.

Prosjektleder for VGs lydprosjekt i Schibsted, Anders Grimstad, forteller at de i tillegg jobber med å integrere sportsresultater, ligaplasseringer og kampdatoer for fotball, men dette vil ikke være klart fra tirsdag av.

- Det er veldig stor interesse for stemmeassistenter i Schibsted, og vi ser på hvilke andre produkter og tjenester som vi kan integrere på denne plattformen, forteller Grimstad.

- Hvordan skal VG tjene penger på opplesing av nyheter?

- Det kommersielle aspektet ved lyd er litt vanskelig. Det er begrenset med hva man kan gjøre med tanke på reklame. Det viktigste for oss nå er å nå ut til brukerne våre på tidspunkter vi ellers ikke ville truffet dem, som for eksempel under frokosten eller når man sitter i bilen på vei til jobb, svarer Grimseth, før han fortsetter:

- Fokuset vårt nå er å teste om forskjellige typer innhold og produkter er egnet for dette formatet og observere hva slags type engasjement og trafikk vi får. Vi ønsker å forstå formatet og om brukerne syntes det er attraktivt, før vi i det hele tatt begynner å tenke på å tjene penger på tjenesten. 

Også Sol.no og NRK kommer ut med lignende tjenester, som vil tilby oppleste nyheter og tilgang til podkaster.  

- Vi vet ikke helt hvordan dette blir, og hva det vil brukes til. Det er et eksperiment for å se hva radiolyttere og andre smarthøyttaler-brukere liker, kommenterer produktutviklingssjef ved NRK, Marit Rossnes, til Kampanje. 

DNB lanserer «Bolig Buddy»
DNB vil på sin side hjelpe unge lånetakere og boligkjøpere med sin taletjeneste Bolig Buddy, som opprinnelig ble lansert som et pilotprosjekt for Facebook, hvor man kunne få svar på spørsmål om bolig via chat med DNB-ansatte.

Nå har tjenesten derimot fått en stemme hos Googles assistent.

- Det er en hjelp til deg som skal kjøpe bolig, hvor du kan stille spørsmål om hvor mye du kan få i lån og eksempelvis hva du trenger i egenkapital. Vi retter oss inn mot unge boligkjøpere fordi vi vet at de har mange spørsmål og kjenner størst på størst usikkerhet i boligkjøpeprosessen, forteller konsernsjef for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, til Kampanje. 

Sammen med kommunikasjonsbyrået Apt, har ansatte fra DNBs New Tech Lab og personmarked, utviklet Bolig Buddy til å kunne gi svar på over 100 spørsmål knyttet til kjøp av bolig. Men trenger du rådgivning, må du fortsatt ta kontakt med DNBs kundeservice. De tror heller ikke at talestyrt teknologi vil lette på trykket hos kundesenteret i nærmeste fremtid. 

- På et tidspunkt blir det så detaljert at man må ta kontakt med kundesenteret for å få svar, men du kan få et estimat på hvor stort boliglån du kan få gjennom Bolig Buddy, forteller Spiten.

Prioriterer ungdom
Konkurrenten deres Sparebank 1 lanserer på sin side enkle dagligbanktjenester i deres talerobot. Den skal hjelpe deg med å sjekke saldo og overføre mellom egne konti.

- Hvorfor lanserer dere Bolig Buddy før dagligbanktjenester?

- De unge er opptatt av å bli sett og forstått, de stiller høye krav til digitale tjenester og ønsker at det skal gå raskt, være enkelt og tilgjengelig der de er. Terskelen for å ta kontakt med banken er ofte høy, samtidig som de har lite kunnskap om privatøkonomi og kjøp av bolig. Bolig Buddy skal møte de unges behov og svare på spørsmålene deres knyttet til kjøp av bolig, derfor ble det naturlig for oss å lansere denne som første tjeneste i Google Assistant, svarer Spiten.

Hun understreker likevel at Bolig Buddy bare er startskuddet, og at de fremover vil utforske taleteknologien videre.

- Da er det særlig dagligbanktjenester, som saldoinformasjon og overføringer mellom kontoer, som vil være interessant, avslutter hun. 

Bekymrer seg ikke for meningen med livet
Etter lansering av Googles norske taleassistent tirsdag morgen, er smart-høyttaleren Google Home neste ut døren. Skjervold bekrefter at den vil være å finne i butikkhyllene i Norge i løpet av året – og for de som allerede har kjøpt den i utlandet vil denne også kunne snakke norsk.

Og selv om den talestyrte hverdagen vil utvides og utbedres med tiden,  kan vi fortsatt trøste oss med at noen ting må vi finne ut av selv, som for eksempel hva meningen med livet er. For det gidder ikke Googles assistent bry seg med:

- Jeg har fabrikkgaranti, så jeg trenger ikke bekymre meg for sånt, svarer fremtiden. 

Ok, Google:

Slik ser Google for seg at man skal bruke taleassistenten deres dersom man er språkfast i et nytt land. Foto: Google.