Kampanje har et redaksjonelt samarbeid med Shifter hvor du kan lese hele denne saken. 

En av Norges mest vellykkede netthandel-gründere, Einar Brandsdal, som omsatte for nærmere 800 milllioner kroner gjennom sine nettbutikker som Netthandel, Blivakker og Cocopanda, er skeptisk til at det går an å tjene penger på nettmathandel.

- Ikke for å være eplekjekk, men matvarer på nett vil ALDRI kunne lønne seg. Det er faktisk HELT UMULIG! Hvorfor er jeg så bastant? Jo fordi man kan aldri klare å plukke produkter ned mot 1 krone eller 50 øre, skriver Brandsal på Linkedin, og henviser til nettmatbutikken Kolonial-nos underskudd på en kvart milliard i 2017.

Han mener at desto flere kunder Kolonial.no vil få, desto mer vil de tape.

- Det gjelder alle som selger matvarer på nettet. Det går ikke an å snakke om kritisk masse. For konseptet er håpløst. Her er problemet: I dag koster en leverposteiboks ca 15 kroner i en dagligvare butikk. Når man kjøper denne på Rema 1000 , så er det vi som kunder som plukker denne varen og tar med i kassen for å betale. Kolonial tilbyr samme produkt for 15 kroner, MEN de har ansatte til å plukke denne varen og pakke den til kundene. Der ryker hele lønnsomheten, skriver han.

- Hvordan kan du være så bastant?

- Jeg var kanskje veldig bastant, men jeg har sagt det mange ganger i flere år. Det går rett og slett ikke. Plukkostnaden er så høy, og dagligvarebransjen selger produkter med lave priser, kanskje 30 kroner i snitt per produkt. Det er ingen som kommer under 10 kroner for å plukke en vare, og da er det håpløst så lenge nettmatbutikkene tilbyr varen til samme pris som vanlige butikker, sier Brandsdal til Shifter.

- Dette høres jo litt urimelig ut. Så hvis du kjøper 100 varer på kolonial, så sier du at det vil koste minst 10 kroner å plukke hver vare. Så prisen på vareplukkingen er 1000 kroner. Det høres jo veldig merkelig ut?

- Ja, hvis du kjøper 100 ulike produkter, så vil det koste 1000 kroner. Hvis du for eksempel kjøper to like leverposteibokser, så vil kostnaden til å plukke disse totalt ligge på 10 kroner, fordi de ligger på samme sted, men når jeg handler, kjøper jeg primært ulike varer, kanskje noe mer av det samme. Totalprisen vil likevel bli veldig høy, og det klarer jeg ikke å regne hjem, sier Brandsdal.

Han sier videre at hvis snittprisen per vare man kjøper i butikken ligger på mellom 30 og 40 kroner, og hvis man regner med moms osv, så er ikke dette god butikk.

Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas er, ikke overraskende, uenig med Brandsdal.

- Det blir egentlig håpløst å kommentere for han tar grunnleggende feil. Dette er en fyr som driver med netthandel av andre varer og vet åpenbart ikke hvordan dagligvaremarkedet fungerer, sier han.

- Men stemmer det at det vil koste 10-15 kroner per vare som plukkes?

- Nei, det stemmer ikke. Han får gjøre sine spekulasjoner fra utsiden. Jeg kan ikke fortelle hvordan kostnadsstrukturen egentlig er, men jeg kan si at han tar feil, sier Munthe-Kaas.

Les hele saken på Shifter.no.