Siden forrige ONS, for to år siden, har oljeselskapene blitt til energiselskaper. Det merkes på årets messe- og konferansegulv i Stavanger. Nå handler det om innovasjon, teknologi og bærekraft. Samtidig er tidene så mye lysere enn for bare to år siden.

Oljeprisen dupper rundt 75 dollar og store deler av bransjen har lært seg å tjene penger, gode penger, på disse nivåene. Mye av årsaken finner vi i nettopp teknologien og den digitale omstillingsevnen. Fortsatt er det et stort potensiale for smartere bruk av digitale og mobile løsninger, da mye av teknologiinvesteringene fortsatt skjer fra havbunnen til havoverflaten, og ikke nødvendigvis gjennomgående i hele den utvidede lete- og produksjonskjeden. Potensialet er stort. For selskapene. Og for Norge. 

Skal oljeselskapene lykkes - både med å bli energiselskaper - men ikke minst med den teknologiske og digitale omstillingen som skal gjøre dem innovative og bærekraftige på nye måter, må talentene få spire. Den nye oljen må oppfatte sektoren som sexy og interessant. 

I dag er det mange av morgendagens helter som ikke gjør det. Disse talentene forsvinner til andre bransjer. IT, teknologi og digitale løsninger frister mer for mange. Dét er den viktigste årsaken til at årets tematiske og innholdsmessige anslag for den gamle oljemessen er så viktig. Den treffer bredt og med nytt tankegods, men enda viktigere, den treffer inspirerende og ungt! Det er ikke lenger menn i blådress som angir retningen.

Samtidig er Equinor i ferd med å ferdigstille Johan Sverdrup-feltet, som vil bringe inntil 350 millioner kroner i kassa - hver dag i 50 år fremover - men likevel sliter oljebransjen med nyrekrutteringen. I tillegg har Equinor under ONS nettopp annonsert at de satser sterkere enn noensinne på vindkraft. Vinden blåser i nye retninger og denne uken kan trenden snus. Det handler om å reposisjonere en sektor som ikke lenger er like attraktiv som den var for tidligere generasjoner, de du finner i blådressen.

Equinor meldte forrige uke at omtrent halvparten av deres medarbeidere går ut i pensjon det kommende tiåret - men de meldte samtidig at de ikke planlegger å redusere staben - og trenger dermed ca 10 000 nye medarbeidere de neste 10 årene. Samtidig la forskningsinstituttet IRIS nylig frem tall som viste at det vil behøves mellom 24 000 og 28 000 nyansettelser i oljebransjen bare i løpet av de neste fire årene. Alle disse kan ikke komme fra Stavanger og Sandnes. Hele den norske talentbasen må utnyttes i møtet med morgendagens energi- og bærekraftsbehov.

Da er det urovekkende at søkertallene til realfag går ned, samtidig som langt fra alle som søker på IKT-baserte utdanningsløp får plass - når teknologikompetanse er det som trengs for å innovere oljebransjen inn i en grønn tidsalder. Enda mer urovekkende er kanskje at søkertallene til høyere studieretninger innen petroleum, olje og gass ikke har hentet seg inn, selv om oljeprisen langt på vei har gjort det, og sektoren de neste årene vil pumpe på for å få talentene til seg. Det vil kunne gi en kraftig utblåsing.

Den norske oljeriggen er i ferd med å velte. Den må ikke synke. Løsningen er å gjøre teknologi og energi attraktivt i tett samspill. Utfordringen er at mange mindre selskaper, oppstartsselskaper, for mange unge fremstår som mer innovative og spennende enn gigantene i olje- og leverandørindustrien. Det er farlig på sikt. Farlig dersom den nye oljen velger alt annet enn de klassiske olje, nei beklager, energiselskapene. Dette handler om det norske hus. Huset står oppå den norske oljeriggen. Nå må det bores etter ny innovasjonskraft og da må den nye oljen involveres. Det er ankerfestet for fremtidens Norge. Det handler om å suge til seg de digitale hodene, slik andre bransjer gjør.

Samtidig viste søketallene til realfag i år at 3917 har fått tilbud om plass, det er en nedgang på 9,6 prosent fra fjorårets 4335 søkere, mens IKT-tallene har gått noe opp. Studiestedene må tørre å utfordre det etablerte og i enda større grad lose talentene inn i et farvann som bygger teknologer og innovatører. 

Det finnes mange gode eksempler på konferanser og møteplasser hvor ungdommen bør være til stede - jeg er på mange av dem hvert eneste år - men dessverre er de fortsatt en del av minoriteten. Det forsøker ONS å gjøre noe med - med et variert og dedikert program for unge og studenter. Det gjør ONS til en svært viktig arena dersom oljebransjen skal lykkes med reposisjoneringen i talentenes hoder. Denne uken strømmer tusenvis av morgendagens helter til ONS Young for å la seg inspirere og ta del i teknologien og innovasjonskraften som preger sektoren allerede i dag. De er fremtidens løsning, og derfor behandles de som helter allerede denne uken. Det er trolig lurt. Veldig lurt.

ONS er en møteplass som tør tenke nytt. De unge får ikke bare gratis tilgang til foredrag og utstillinger, men de får et eget networking-område, de får muligheten til å jobbe med nye løsninger i en innovasjons-camp, lærerene får sitt eget klasserom og lærlinger får muligheten til å være på hele ONS 2018 uten å betale billettprisen.

Faktisk er store deler av ONS både tematisk og innholdsmessig designet for nettopp de unge. Selv skal jeg holde foredrag for omlag 1000 unge om hvorfor fremtiden er så spennende - nettopp for de som vil innovere og satse på teknologi. Det er en unik og spennende mulighet. Jeg skal også snakke til omlag like mange menn i blådress, som en del av hovedprogrammet, men det er kanskje enda morsommere å kunne møte de unge med innovative tanker og stort engasjement. Dette ER den nye oljen. Og oljebarna er annerledes enn tidligere generasjoner. Ikke minst når det gjelder digital og mobil kompetanse. Det gjør talentet unikt og mulighetene store.

Det handler om å la de lovende oljebarna få snusen av innovasjon, bærekraft og teknologi på et tidlig stadie. De fleste har etter hvert skjønt at «kidsa må kode». Det er viktigere enn noen gang at vi ikke gjør oss avhengig av digitale tjenester - uten å kunne videreutvikle dem på en optimal måte - eller reparere dem når vi støter på problemer. Ingen annen bransje vet like godt hva nedetid koster, som oljebransjen, så det bør også være mulig å forstå viktigheten av å ha den riktige digitale kompetansen på plass, enten internt eller eksternt. Dette vil bli Norges fremste konkurransefortrinn innen næringer som energi og sjømat i fremtiden.

Universitets- og høyskolemiljøene må tenke nytt og så må de satse på arenaer med større tiltrekningskraft. ONS er en slik arena. Olje i seg selv er ikke så sexy som det var før, og unge lærer seg at verden er under press av klimaendringer. I raskt tempo. Derfor er det et strålende initiativ at ONS bringer teknologi, innovasjon og bærekraft på dagsordenen, og forsøker å bringe de unge talentene inn i denne dialogen. Så får det være opp til morgendagens helter å bestemme hvor de vil utfolde sitt talent, men oljebransjen trenger dere, skal dere vite. Som så mange andre.

Utfordringen er at mange universitetsmiljøer kjører sine ganske egne faglige opplegg og da bretter de samtidig opp skylappene for det som foregår i den virkelige verden. Det brukes i dag milliarder på støtte til ideer som ikke fungerer - penger som kunne gått til en støtteordning for å få unge voksne inn på arenaer som de virkelig kan ha nytte av senere i arbeidslivet.

For oljebransjen hadde ikke kampen trengt å være så hard som den er. Norske politikere må kjenne sin besøkelsestid - og ta politiske grep som sørger for at vår mest innbringende industri forblir det også i fremtiden - og da må vi dra nytte av de flinkeste folka!