Å bygge opp en digital hukommelse eller minnebok har vært professor Gurrins prosjekt de siste 12 årene. Det skjer gjennom bruk av wearables som smartklokker, app’er på smarttelefonen og ikke minst et kamera han har hengende rundt halsen som automatisk tar bilder av alt det som skjer rundt ham. Dataene samler han og registrerer digitalt i det han kaller lifelogging.
- Jeg har holdt på med det jeg kaller lifelogging siden 2006. Jeg vil bygge et virkelig rikt, digitalt arkiv av alt jeg opplever gjennom et liv, sier professor Cathal Gurrin ved Dublin University til Kampanje.
Samlet over 20 millioner bilder
Lifelogging kan kanskje best oversettes med aktivitetsmåling og i løpet av de 12 årene han har holdt på har Gurrin samlet over 20 millioner bilder lagret og milliarder med datapunkter. Prosjektet begynte han med i Norge under et gjesteopphold på Universitetet i Tromsø tilbake i 2006.
- Det ga meg mange flotte bilder. Det var utrolig vakre omgivelser. Jeg kan ikke tro at det har gått neste 12 år, sier han. Han tror på sikt at personlige dataarkiver kan benyttes på flere områder og gi både helsegevinster, økt produktivitet på jobb og bedre hukommelse.
- Ikke redd for persondata
På en tid der skandalen knyttet til Facebook og analyseinstituttet Cambridge Analytica rulles opp, sier Gurrin at han er trygg på at hans data ikke vil komme på avveie.
- Jeg er ikke redd for mine personlige data. Dette er absolutt ikke online. Vi har dette lagret på en sikker server her på universitetet. Dette er forskning og det er ikke online, sier Gurrin. Han mener prosjektet lifelogging kan fungere som en motvekt til all dataen som de store tech-plattformene som Facebook og Google samler om brukerne.
Se video med professor Cathral Gurrin her.
Kommentér