Det begynner å bli lenge siden Trigger-sjefen Preben Carlsen tok farvel med PR-bransjen ved å reposisjonere Norges beste PR-byrå på Byråprofil til å bli et utviklingsbyrå. Etter det har Carlsen ikke ligget på latsiden og han har blant annet lansert søsterselskapet Trigger X - hvor hovedfokuset ligger på forretningsutvikling – sammen med seks andre partnere.

Knappe to måneder etter etableringen av Trigger X, er Carlsen igjen aktuell med et nytt selskap som har fått navnet Folk. Folk er et selvstendig og uavhengig selskap, og er deleid av Trigger X og IP Hatlebrekke AS som er selskapet til daglig leder i Folk, Ida Hatlebrekke.

Folk består i dag av over 40 medlemmer og representerer teknologi- og oppstartsmiljøer, næringsliv, offentlig sektor, organisasjoner, kultur, politikk, forskning og akademia. Carlsen kaller det for «Norges første problemverksted». 

- Jeg har jobbet med Folk siden i høst, og på spreng de siste månedene. De to siste årene har jeg viet mesteparten av tiden min til eksperimentering og forretningsutvikling, og det ble både Trigger X og Folk et resultat av. Vi sitter med mye kompetanse om posisjonering og kommunikasjon, men denne kunnskapen er lite verdifull alene - men i møte med, og sammen med, kunnskapen som sitter hos medlemmene fra ulike bransjer blir det veldig spennende, sier Carlsen til Kampanje. 

I Carlsens nye super-nettverk er det mange kjente navn, som blant annet Birger Magnus, Silvija Seres, Tharald Nustad og Ulrik Imtiaz Rolfsen, hvorav flere av dem synes å passe godt inn i kategorien "menn som pusher 50". 

- Er det lite mangfold i Folk? 

- Ja, det har vært litt utfordrende å sette sammen den perfekte representasjonen for Folk. Vi har tatt i mot de som har takket ja til medlemskap med åpne armer, og håper at flere søker seg inn. Søknaden er åpen for alle som har tid og kunnskap å bidra med i Folk.

Trigger-teamet bak Folk:

- Mine forhåpninger for Folk er at det skal springe ut både løsninger og selskaper ut av dette, sier Ida Hatlebrekke som blir daglig leder i Folk etter 3 år i Triggers konsulentvirksomhet. Her sammen med styreleder Preben Carlsen. Foto: Fredrik Myhre.

Skal utvikle selskaper
Folk blir altså en arena og arbeidsplass for medlemmer med unik nøkkelkompetanse, der de kan møtes og utvikle både selskaper og produkter sammen. Grunnlaget for arbeidet som utføres hos Folk, skal være FNs 17 bærekraftsmål.  

- Bærekraftsmålene blir viktigere og viktigere både for verden og for næringslivet. Ikke minst er næringslivet viktige for bærekraftsmålene, for de klarer ikke det offentlige å løse alene. Vi tror at om man skal skape vellykkede bedrifter i dag, må bærekraftighet stå i sentrum av kjernevirksomheten, sier Carlsen. 

50 prosent av verdens befolkning bor i byer, og 30 år frem i tid er det estimert at andelen vil stige til 70 prosent. Derfor har Carlsen valgt Oslo by som testlab for å løse FN-målene, og har troen på at Oslo kan være en viktig foregangsby. 

- Oslo har de riktige forutsetningene fordi vi har en fantastisk teknologisk infrastruktur og god økonomi. Vi har plugga ned alle 17 bærekraftsmålene på Oslo-kartet. Klarer vi å løse bare to-tre av dem, så har prosjektet vært verdt det, sier han.

Folk skal blant annet jobbe med å løse disse problemene: 

  • Bilkø i byen
  • Utenforskap blant ungdom i Groruddalen
  • Plast i Oslofjorden
  • Depresjoner blant Oslo-ungdom
  • Mangel på digitale ferdigheter blant Oslo-elever
  • Siloorganisasjoner dreper innovasjon

Satser på Oslo-dugnad
For å få fart på Folk-arbeidet, ruller de nå ut en såkalt Oslo-dugnad. På bydugnad.no inviterer selskapet alle innbyggere i Oslo til å dele sine utfordringer i hverdagen - små eller store - som medlemmene sammen skal prøve å løse. En av medlemmene er Ulrik Imtiaz Rolfsen, bystyrerepresentant i Oslo og filmskaperen bak «Haram», «Taxi» og «Den siste revejakta». 

- Jeg har god kjennskap til byen, og er genuint interessert i hvilke opplevelser folk har av Oslo. Jeg gleder meg til å høre innbyggernes historier om sin hverdag i Oslo, og håper jeg kan bidra til å løse noen av problemene. Spesielt gleder jeg meg til å jobbe med hvordan vi kan gjøre byen bedre for ungdommen. Hvordan unge opplever både verden og Oslo er revolusjonerende annerledes enn hvordan vi opplever den, sier Rolfsen.

- Vanvittige ambisjoner
Inger Marie Ommedal
, som er en av to opprinnelige gründere av reklamebyrået Fjeldheim & Partners, er også blant medlemmene i Folk. Hun har siden avskjeden med Fjeldheim for tre år siden gründet den nye matvarekjeden Lokal. 

- Preben har jo vanvittige visjoner som vanlig. Men det er viktig med store visjoner, for ellers kommer man ingen steder. Og disse visjonene er virkelig forankret i kunnskap. Alle medlemmene er i hundre prosent løsningsmodus, og klare til å dele ydmykt om det de kan best. Ydmykhet er noe vi generelt mangler i bransjene, og det bør vi jobbe med, sier Ommedal.

Her er menneskene som skal samles hos Folk for å løse Oslo-problemer: 

1. Henrik Syse, filosof, forfatter og foredragsholder

2. Runar Skjerven Eggesvik, gründer av Trøbbelskyter

3. Birger Magnus, styreleder i oppstartsselskaper og NRK og tidligere konserndirektør i Schibsted

4. Amund Bjørklund, musikkgründer og låtskriver

5. Johan Brand, gründer av Kahoot

6. Ulrik Imtiaz Rolfsen, filmskaper og bystyrerepresentant i Oslo

7. Fredrik Winther og Jørn Haanæs i Oslo Business Region

8. Pål Brun, daglig leder i Nordic Sustainable Ventures

9. Aiman Shaqura, daglig leder i Charge og Give a Job

10. Kristina Tuhus, medgründer i Nyby

11. Rolv-Erik Spilling, gründer av Gture

12. Lena Midtveit, administrerende direktør i Sony Music

13. Tommy Gulliksen, filmskaper og regissør

14. Silvija Seres, rådgiver, investor og gründer

15. Tharald Nustad og Anders Lier i Nordic Impact

16. Kathrine Aspaas, skribent, forfatter og gründer

17. Ida Faldbakken i Katapult Future Fest

18. Stein Bjelland, musikkgründer

19. Terje Østensen, gründer av Code 11

20. Javad Mustaq, leder av Global Shapers

21. Misgina Ghebremeskel, gründer av Angst Bar

22. Linda Refvik, leder i Norwegian Fashion Hub

23. Anders Myhr og Andreas Saur Brandtsegg, gründere av Pure Logi

24. Jonas Tefsu, COO i Byspire

25. Villemann Vinje, partner i Ny Analyse

26. Martine Kveim, gründer av Young Happy Minds og Choose

27. Nikolai Fasting, CEO i Synkano

28. Helga Øvsthus Tønder, Country Manager i Ashoka Norway

29. Even Aas-Eng, gründer Venture Factory

30. Erik Berg, styreleder i Habitat Norge

31. Markus Høy-Petersen, gründer av Guerilla Works

32. Alek Wikli, gründer av Favrs

33. Henriette Grønn, gründer av Business is Personal

34. Magdalena Kamøy, kreativ leder i Trigger

35. Inger Marie Ommedal, gründer av Lokal

36. Thomas Noreng og Marie Hartmann, gründere av Sikt

37. Mats Herding Solberg, CDO i Remarkable

38. Sean Percival, investor og gründer

39. Yrja Oftedal i Spaces

40. Thomas Anglero, innovasjonsdirektør i IBM Norge

41. Morten Hofgaard Jørstad, investor og styreleder

42. Kristin Anderssen, spesialrådgiver kultur og næring i Oslo Kommune

43. Marcus Bruns i Young Sustainable Impact