Facebook gjennomfører i disse dager et nytt eksperiment der alle ikke-betalte innlegg fra bedriftssider fjernes fra nyhetsstrømmen og legges inn i en ny, sekundær feed kalt Facebook Explore. Det skriver The Guardian.

Dermed reserveres nyhetsstrømmen for innlegg fra venner og familie, i tillegg til sponsede innlegg. Det sier seg selv at omleggingen kan få store konsekvenser, ikke minst for mediehus som har bygget opp solid trafikk fra Facebook.

I første omgang gjennomføres testen i de seks landene Slovakia, Sri Lanka, Serbia, Bolivia, Guatemala og Kambodsja.

The Guardian har fanget opp et blogginnlegg fra en journalist ved den slovakiske avisen Dennik N, som rapporterer om det største fallet avisen noen gang har sett i organisk rekkevidde. Ifølge journalisten falt rekkevidden med hele to tredjedeler fra én dag til en annen.

Sjefen for nyhetsstrømmen i Facebook, Adam Mosseri, avviser at de har planner om å rulle ut denne endringen globalt, men skriver i et eget blogginnlegg at de kontinuerlig jobber for at de mest meningsfulle innleggene til en hver tid skal dukke opp i strømmen til brukerne.

- Folk har fortalt oss at de ønsker en enklere måte å se innlegg fra venner og familie, så vi tester ut to separate strømmer, én som er dedikert til innlegg fra venner og familie, og en annen som er dedikert til innlegg fra sider, skriver han.