Facebook kan i dag se seg tilbake på fem eventyrlige år på børsen. Verdens mest populære sosiale møteplass på nett gikk på børs 18. mai i 2012 og har med unntak av ukene rett etter lansering ikke sett seg tilbake.

For investorene har det det vært en fantastisk reise med en kursoppgang på nesten 400 prosent siden åpningskursen på 38 amerikanske dollar. I dag – fem år etter – omsettes aksjen for nesten 148 dollar. Dersom man satte 100.000 kroner på Facebook på børsen for fem år siden, ville man i dag hatt aksjer for nesten 400.000 kroner. 

Mats Lyngstad, gründer av teknologiselskapet Inzpire.me, jobbet i den digitale venneboka i 2012 da selskapet gikk på børs.

- Jeg har fortsatt mine aksjer i Facebook, men jeg skulle gjerne kjøpt noen flere også, sier Lyngstad i dag.

- Veksten ligger over markedet
Som alle ansatte fikk han noen aksjeopsjoner da han begynte i selskapet som han har valgt å beholde. Han sier det er snakk om «over ti, men under 100».  Hvor mye han har tjent på aksjene har nhan ikke regnet på.

- Jeg følger litt med på kursen, men eier så lite at det blir mer symbolsk. Jeg kom inn for sent til å sikre meg noen virkelige hyggelige aksjeposter, sier han.

- Verdien på aksjene dine har steget med nesten 400 prosent.  Det har ikke vært noen stor nervepåkjenning å være Facebook-investor?

- Nei, ikke med størrelsen på min aksjepost. Men veksten ligger over hva markedet har gått ellers.  Det er en aksje som har vært eventyrlig å være med på selv om det var en periode etter lansering hvor du fikk aksjene for rundt 20 dollar, sier han.

Han mener det er «helt enormt» det Facebook har fått til på de siste årene og mener nøkkelen til suksessen ligger i annonseproduktene. I første kvartal var reklameinntektene på 7,9 milliarder dollar. 85 prosent av inntektene stammer fra mobilmarkedsføring, opp fra rundt 82 prosent i tilsvarende kvartal året før og da vet en at ved børsintroduksjonen hadde selskapet nærmest null i inntekt fra mobilen, noe førte til korreksjonen i starten da aksjekursen halverte seg.

- Når du som selskap eier identiteten til folk på nett så klarer de også å lage de mest effektive annonseproduktene og når du i tillegg eier så mye av tiden vår, så lykkes du som selskap, sier han.

Han trekker også frem de mange kjøpene Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har stått bak.

- Her har de gjort noen helt riktige valg. De kjøpte opp selskapet Instagram noe som må sies å være et av tidenes beste oppkjøp i tech-verden. Også har de også kjøpt WhatsApp, sier han.

- Største innovasjonen siden Adwords
Han mener Facebook står for en av de aller største «innovasjonene innen digital annonsering helt siden Adwords-annonser» med Newsfeed formatet.

Han mener Facebook står for en av de aller største «innovasjonene innen digital annonsering helt siden Adwords-annonser» med Newsfeed formatet.

- Newsfeed-formatet viste seg å være enormt effektivt, og har blitt blitt kopiert av både Twitter, LinkedIn og de tradisjonelle mediehusene med native-formatene som har fått vind i seilet det siste året. Ikke minst var det løsningen for hvordan man skulle tjene penger på mobil.

- Hvordan hadde det seg at du begynte å jobbe i Facebook?

- Facebook var på jakt etter skandinaver som ville jobbe med Facebook i Norden, men selv om Facebook allerede i 2012 var noe alle brukte daglig og som stod oss veldig nært var det samtidig noe veldig fjernt. Vi tenkte ikke over at det jobbet mennesker bak. Det var 3.000 mennesker som jobbet i Facebook da jeg startet opp og i dag er de vel rundt 17-18.000 personer, sier han.

Selv om Apple og Google er større i markedsverdi, er Facebook med sine nesten 420 milliarder dollar et av verdens største selskaper. Til sammen har mediegiganten Disney med sine tv-kanaler, underholdnings- og temaparker og Hollywood-studioer en markedsverdi på 166 milliarder dollar.

- Blir det fem tilsvarende år på børsen for Facebook?

- Nå er nok ikke jeg helt objektiv i min vurdering, så mitt subjektive syn på Facebook er at de kommer til å gå videre opp. De har gang på gang bevist at de tar de riktige valgene og gjør veldig mye riktig. Men det blir spennende å se hva de gjør fremover rundt annonsering, sier han.

- Annonser viktigst
På førstekvartalspresentasjonen ga Facebook nå et varsel om at man kan ha nådd et tak i forhold til hvor mye annonser man vil eksponere i nyhetsstrømmen til selskapets rundt to milliarder brukere.

- De har det nye Stories-formatet på Instagram også har de Messenger-appene hvor de også ser på å få inn annonser. Jeg tror hovedinntektskilden kommer til å ligge på annonser også i fremtiden.

- Du blir sittende med dine aksjer litt til?

- Ja og hadde jeg hatt noen penger så skulle jeg dyttet inn litt mer. Men i dag driver jeg en gründervirksomhet så jeg har ikke så mye penger å kjøpe for, sier han.

Se videointervju da Kampanje møtte Nick Wrenn, sjef for Facebooks mediepartnere, på den store markedsføringskonferansen Gulltaggen.