Tidligere i år kunne Kampanje fortelle om helt nytt betalingssystem som skulle få fart på medienes digitalinntekter og trygge annonsørene. Bak den nye digitale medievalutaen Freecoins står eks-journalist og nett-gründer Tom Ottmar der man «gir folk en belønning for å reagere på annonser, i stedet for å betale medier og nettsteder for å vise dem».

Les også: Eks-journalist vil redde mediene - lanserer helt ny reklamemodell

Men det er ikke første gang det lanseres løsningers om skal friste brukerne til å se mer nettreklame. Tilsvarende løsninger har vært testet ut også av andre, deriblant tidligere Mobiletech-gründer Christian Erichsen som i dag jobber med reklameproduktet Rad (responsible advertisment), gjennom selskapet M`labs som er tilknyttet innovasjonsprosjektet til Media City Bergen (NCE Media) der Innovasjon Norge har bidratt med finansiering.

- Rad er et produkt som kombinerer reklamer med bedrifters samfunnsansvar. Vi kopler medier, annonsører og veldedige organisasjoner sammen med sluttbrukere, sa daglig leder Christian Erichsen som står bak konseptet da Kampanje omtalte Rad for første gang.

Les også: TV 2 og Orkla tester ut nye videoannonser 

Han mener grunnideen til de to produktene eller løsningen ligner hverandre, der tanken er å få brukerne til å se mer reklame.

- Freecoins-modellen er ikke ulik vår «RAD»-modell og spiller litt på de samme «mekanismene».  Forbrukeren gir litt, for å få noe tilbake. Forskjellen er at forbrukeren i caset til Omnitale beriker seg selv, de får sine freecoins som skal brukes til å kjøpe nyheter, mens i RAD vil interaksjonen med annonsen bli brukt til å generere valuta for en god sak, sier Erichsen.

Forskning han selv har gjort viser at «det å berike seg selv» ikke virker bedre «enn å gi til ett godt formål.» 

- Den yngre generasjonen er mer opptatt av å bidra til en mer bærekraftig verden gjennom å gi noe tilbake enn å berike seg selv. 

Vil løse mediekrisen:

Tom Ottmar har lansert Freecoin i et forsøk på å løse mediekrisen. - Dagens ordninger gir beviselig for små inntekter, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Annonsøren er skeptisk
Erichsen sier egne tester viser at hans produkt fungerer, men utfordringen er fortsatt å få med seg annonsørene.  Annonser er fortsatt medieindustriens viktigste inntektskilde og det samlede annonsemarkedet i Norge beløper seg til tett oppunder 20 milliarder kroner.

- Vi ser av de få live pilotene vi har gjort på RAD at det virker. Vi har over 40 prosent konvertering når vi kjører RAD-kampanje, men annonsøren er skeptisk til produktet fordi man er redd for å «vanne ut» budskapet i annonsen gjennom at man «lar seg interagere mot annonsen» for å oppnå noe annet enn annonsens hovedmål. Jeg ser ikke at Freecoins kan endre vesentlig på dette – sett fra en annonsørs ståsted, sier han.

Han er imidlertid rask med å skyte inn at ikke er enig med reklamekjøperne.

- Nei, når det er sagt, er jeg ikke nødvendigvis enig i annonsørens argument. Vår filosofi med RAD var å gi forbruker ett valg. Vi gir ett incentiv til forbruker for å la seg høre på annonsørens budskap.  Det mener vi løser ett problem: Gi annonsøren ett «vindu» til å formidle sitt budskap.  Om pitsjen er god nok, vil forbruker kunne la seg påvirke det er ren psykologi, sier han.

- Modellen er feil
Erichsen er også uenig med Ottmar på et annet punkt  og det er betalingsmodellene som nå innføres av mediehusene som ligger til grunn for Freecoins-.modellen der tanken er at brukerne skal bruke den nye valuaen til å betale for innhold. 

- Jeg mener selve forretningsmodellen bak betalingsmurene er feil.  Det å hindre folk å dele godt journalistisk innhold fordi lenken ligger bak en betalingsmur er dumt.  Onboardings prosessen med å lese denne artikkelen blir for «tung». Hvis du har så lyst til å lese artikkelen – og kjemper deg gjennom betalingsmuren – blir du sydd opp i ett abonnement du overhode ikke er interessert i.

Han har mer tro på mikrobetaling-modellen.

- Jeg tror en «mikrobetalingsmodell» for enkeltartikler på tvers av medier kan virke, men jeg kan like gjerne trekke penger fra ett kredittkort for å «lese stykkvis» som å generere Freecoins ved å se reklame.