Det meste gikk galt da TVNorge lanserte nysatsingen «Lost In Time» i helgen. Programmet, som er en hybrid av et gameshow og tv-spill, sender deltakerne inn i virtuelle verdener der de skal konkurrere om opp mot én million kroner. Samtidig skal tv-seerne hjemme konkurrere om de samme pengepremiene, men store tekniske problemer gjorde at ingen fikk brukt mobilappen som skal gjøre det hele mulig på premieren.

Kanskje bidro det til at flere ga opp tv-programmet underveis. Programmet startet med 140.000 seere, men kun 111.000 så i snitt hele programmet.

Les mer: Titusener rømte TVNorges nysatsing da teknologien sviktet

- Har lagt sjelen vår i dette
Bak teknologien står det norske selskapet The Future Group, med gründerne Bård Anders Kasin og Jens Petter Høili i spissen.

Kasin forteller at det slett ikke var noen god opplevelse da de skjønte at spillet ikke fungerte som det skulle.

- Det gjorde vondt. Vi har jobbet med dette i flere år og lagt sjelen vår i det, men samtidig har vi visst at vi gjør veldig mange nye ting. Vi stikker hodet ut for å skape nye opplevelser og vet at det ligger en stor risiko i det, men også en stor belønning dersom vi lykkes, sier han til Kampanje.

Les også: Slik blir TVNorges nye storsatsing

- Som om strømmen skulle gå
Kasin avviser at det var antall brukere som skapte problemer for appen på lørdag. I stedet skal feilen ha ligget hos serverleverandøren Oracle.

- Vi gikk ikke ned fordi vi ikke var skalert for brukerne, men det var en feil hos serverleverandøren som gjorde at da vi skulle begynne å skalere opp, så krasjet hele serversystemet deres. Vi har selvfølgelig skalert løsningen for å håndtere langt over det brukertallet vi kunne ha fått.

- Men burde man ikke ha oppdaget problemet i en testfase?

- Man kan teste brukermasse og stress, men ikke at en serverleverandør, som leverer til hele verden, treffer på en bug i eget system. Det er litt som at man kan kjøre et tv-show så mange ganger man vil, men hvis strømmen går i hele Oslo, så er det vanskelig å ta høyde for det, sier Kasin.

- Men vi sitter med hele ansvaret og det er vi 100 prosent klar over. Vi håper at vi har tatt de grepene som skal til slik at det fungerer neste lørdag.

The Future Group har ikke byttet serverleverandør som følge av de tekniske problemene.

- Etter vår vurdering ligger det større risiko i å bytte leverandør, så lenge man har oppdaget problemet og tatt hånd om det, sier Kasin.

Han er optimistisk før neste sending, og forteller at selv om de er lei seg for skaden som har skjedd, opplever de et stort engasjement på spill-appen med over 800.000 spill forrige uke.

- Der og da var ikke dette drømmescenarioet, men jeg håper når man får sett det slik vi har tenkt, og vi får luket ut barnesykdommene, så skal vi få levert den opplevelsen vi har drømt om å skape, legger han til.

Saken fortsetter etter bildet.

Klar for Cannes: Programleder Fridtjof Nilsen fronter «Lost In Time» på TVNorge. Neste uke skal programmet skal programme presenteres på det internasjonale tv-markedet. Foto: TVNorge.

Skal lanseres internasjonalt

Den katastrofale lanseringen kommer på verst tenkelige tidspunkt for The Future Group, TVNorge og Fremantle Media, som produserer programmet. Neste uke skal nemlig programmet lanseres på det internasjonale tv-markedet, når MIPTV går av stabelen i Cannes.

- Hvordan vil dette påvirke den internasjonale lanseringen?

- Tallene vi har på engasjement i appen og seerandelen til TVNorge i forhold til det de vanligvis har i markedet på den tiden, er veldig gode slik jeg ser det. Vi vil kjøre én sending til før det, og vi vet at det vil gå bra. Vi vet også at mange store internasjonale suksesser har fått en trang fødsel, så vi håper vi er blant dem.

- Lanserer dere i motbakke nå?

- Det kommer helt an på. Hvis det fungerer på lørdag, så vil det gjøre at vi kan vise opplevelsen slik den er ment å være. Det er også viktig å si at The Future Group jobber med en plattform med mye innhold, ikke bare «Lost in Time».

Fremantle: - Har stor tro på formatet
Daglig leder i Fremantle Media, Petter Testmann-Koch, sier det er «forferdelig trist» at appen ikke fungerte som den skulle på premieren.

- Tror du man kan få lokket seerne tilbake?

- Vi håper vi får en sjanse til av seerne. Tallet på nedlastede apper og spill, og lengden på hvert enkelt spill, er helt fantastisk. Hvis det kan si noe om seertallet, så er det håp, sier han til Kampanje.

Fremantle-sjefen legger ikke skjul på at de har store forventninger til «Lost in Time» på tv-messen i Cannes, til tross for at premieren ikke gikk som den skulle.

- Det er et format vi har stor tro på internasjonalt, sier han.

Stjerneinvestorer i ryggen
Ifølge Finansavisen har The Future Group fått med seg investorer som Kjell Inge Røkke, Johan H. Andresen og John Fredriksen. Selskapet forbereder ifølge avisen en børslansering som priser selskapet på 3,3 til 5,5 milliarder kroner.

- Har dere fått bekymringsmeldinger fra investorer etter lørdag?

- Vi har vært i dialog med noen, men det har vært veldig positivt. De viser forståelse for at når man gjør mye nytt så kan være noen oppstartsutfordringer og særlig fordi feilen ikke lå hos oss. Det er ikke mye mer man kan gjøre med det, sier Kasin.