Selv om Schibsted ikke lyktes med sitt programmatiske frieri overfor Amedia, fortsetter kampen om å stable på beina et norsk alternativ til reklamebørsene til Facebook og Google. Nå har konserndirektør annonser i Schibsted, Per Håkon Fasting, et nytt argument å slå i bordet med i møte med annonsører.

Schibsted kan nemlig vise til at deres programmatiske annonsevisninger i svært liten grad rammes av annonsesvindel, som det heter dersom annonsene aldri når faktiske menneskeøyne, men likevel registreres som visninger.

Ifølge den amerikanske interesseorganisasjonen for annonsører, ANA, forsvinner over 7 milliarder dollar til annonsesvindel årlig. Tallene er videreformidlet av blant andre Ad Age.

Meetrics, som er et europeisk selskap for verifisering av annonseløsninger, har satt millioner av Schibsted-visninger under lupen og dokumentert en svindel på 0,2 prosent for det norske mediekonsernet. Det er nok til å erklære Schibsteds programmatiske plattform som «fri for fraud», mener Fasting.

- For oss er det viktig å måle dette både for å sikre og dokumentere at annonsørene får den kvaliteten de ønsker, og ikke minst jobbe sørge for at vi til en hver tid har den innsikten som sørger for at vi ligger i forkant av utviklingen. Vi måler dette for å være sikre på at all jobben som gjøres for å sikre norske annonsører gir det resultatet vi alle ønsker. Vi mener at denne innsikten er viktig for alle ledd i verdikjeden å ha når de skal ta sine valg, sier konserndirektøren til Kampanje.

- Ligger godt under snittet
- Er det noen grunn til å tro at det ser annerledes ut hos andre publisister?

- Vi har ingen konkrete data på andre enkelt publisister, men undersøkelsen som er gjort viser at Schibsted ligger godt under det som er snittet i det europeiske markedet.

- Tror du er norske publisister som har høyere fraud-prosent enn dere?

- Norske publisister generelt er svært profesjonelle, og det er ingen grunn til å tro at noen norske publisister bevisst har lagt til rette for fraud, men at tallene kan ligge over Schibsteds resultater kan man aldri utelukke..

Les også: Schibsted: - Overrasket over Amedia

Amedia: - Viktig arbeid
Konsernsjef i Amedia, Are Stokstad, angrer ikke på valget av Google som sin leverandør av programmatisk annonseteknologi, heller ikke etter at han er blitt forelagt Schibsteds nesten plettfrie svindelanalyse.

- Kan du love en like lav andel svindel hos dere?

- Nå skal jeg være veldig forsiktig med å være presis, men kjernen i vårt produkt er selvfølgelig våre egne sidevisninger, som vi til de grader både kan dokumentere og vise hvem og hva og hvordan dette fungerer, sier Stokstad til Kampanje.

- Jeg synes det arbeidet Schibsted gjør der er særdeles viktig for hele mediebransjen, og det er noe av styrken norske mediehus har, at vi kan levere «value for money», altså riktige mennesker til riktig kontekst, og reelle mennesker. Andre annonsenettverk har en mye lengre vei på å gå enn oss, legger han til.

Les også: Starter året med vekst i inntekter: - Første gang i min tid som konsernsjef

- Hadde en del utfordringer
Det er to måneder siden Stokstad og Amedia tok valget om å benytte seg av Googles programmatiske plattform, og dermed sa nei til Schibsted, som bygger opp en egen reklamebørs basert på teknologi fra AppNexus. Én av årsakene skal ha vært at Schibsteds alternativ var langt mer omfattende og tidkrevende.

- Vi hadde en del utfordringer, og det var på vår side av dette, som gjorde at det var betydelig risiko, til at vi kunne nærmet oss å gå inn i 2018, sier Stokstad.

Rundt påsketider skal Amedias programmatiske reklamesalg være i gang for fullt.

- Man kan si hva man vil om Google, men det er en velprøvd teknologi, og vi ser at implementeringen fungerer veldig godt.