I dag presenterte Telenors internett- og tv-sjef Birgit Bjørnson tv-fremtiden slik de ser den for seg i Norges største teleselskap. Det er en fremtid der kundene kan velge å kutte tv-pakken og beholdet bredbåndet sitt dersom de ønsker det, men der få vil velge å gjøre det, blant annet fordi de da får dyrere internett.

- Vi tror det tallet blir veldig lite, og litt av grunnen til at jeg sier det er at folk ønsker valgfrihet, men når de får velge, så er det ikke alltid de agerer på den friheten. Veldig mange har i dag hatt mulighet til å si opp hele pakken og kjøpe bredbånd fra en aktør som tilbyr det, som for eksempel Telenor, sier Bjørnsen til Kampanje.

- Dere tror ikke et tosifret antall prosenter vil velge å kutte tv-kabalen?

- Nei, det gjør vi ikke. Jeg vil ikke gi noe tall, men tror på et relativt lite antall.

Canal Digitals tv- og bredbåndspakke vil som i dag koste fra 868 kroner. Også tv-pakken beholder dagens startpris på 439 kroner. Bredbånd alene vil koste fra 579 kroner. De som velger å kutte tv-pakken og beholde bredbåndet må altså legge på 150 kroner på dagens internettregning. Dette kaller Telenor et nettilgangstillegg, og skal selvfølgelig gjøre det mindre attraktivt å droppe tv-abonnementet.

- Åpner et nytt marked
Telekomanalytiker Tore Aarønæs tror heller ikke at mange vil velge å kutte tv-kabelen umiddelbart.

- Jeg er nok ikke veldig uenig med Telenor, men det kommer an på hvilke andre tilbud som dukker opp. Vi snakker om noe som hittil ikke har vært mulig, ergo har det ikke vært veldig interessant for andre innholdsaktører å gå ut mot kabel-tv-abonnenter. Dette åpner for et nytt marked, så det kan godt være at Telenor tar feil over tid. En aktør som Lyse vil sikkert slipe knivene sine nå og lansere gode pakker. OTT-markedet vil gire opp og det blir mer trykk i kanalen, sier Aarønæs til Kampanje.

Han mener det er «overraskende mange som kan så lite om noe så viktig» som markedet for innholdstjenester.

- Hvor godt posisjonert er Canal Digital til å ta posisjonen som en plattform for tv-innhold?

- De er helt sikkert både kjempegodt skodd og forberedt. Så må alle andre ta på seg utfordrer skjorten og legge seg ned i pris. Rabatten må nok være på 10-20 prosent for at brukeren skal velge å kutte.

- Vi er ikke i mål
Det er ikke bare prisøkningen på bredbånd som skal sukre tv-pillen for Telenors kabel-tv-kunder. Telenors svar på nordmenns nye tv-vaner og økt appetitt på tv «on demand» er en relansering av portalen T-We som skal gi bedre oversikt over innholdet og legge mindre vekt på tv-kanallisten.

Les også: Slik blir Telenors tv-fremtid

- I portalen tilgjengeliggjør vi innholdet på en mye mer brukervennlig måte for kunden. Etter hvert som mengden innhold blir større og større, er det utrolig viktig at vi kan gjøre det så enkelt og relevant som mulig å finne innhold. Vi er ikke i mål, men jeg synes dette er et godt førsteskritt, sier Bjørnsen på Kampanje.

Telenor lanserer også en ny versjon av T-We-appen som åpner for at kundene kan ta med seg tv-innholdet også ut av huset eller leilighetens fire vegger.

- Det viktigste med appen er at alt det innholdet du kan konsumere hjemme i stua di, kan du nå ta med deg ut og se hvor og når du vil, med unntak av TV 2 sitt innhold. Det vet vi at kundene ønsker seg, sier Bjørnsen.

Hun er ikke alene om å ønske seg en posisjon som første destinasjon i tv-universet. Her konkurrerer de blant annet med Apple TV.

- De gjør også noe av det samme. Vi har over en halv million kunder, jeg vet ikke hvor mange kunder Apple TV har, men jeg vil tro det er et veldig mye lavere tall. Foreløpig er det enklere for kundene å samle innholdet hos oss enn å bytte boks. Jeg utelukker likevel ikke at vi skal samarbeide med Apple TV, det er ting vi er åpne for å vurdere.

Åpner for større Netflix-samarbeid
I fjor sommer sendte frykten for de nye strømmetjenestene aksjekursen til de store tv-konsernene og kabel-tv-selskapene kraftig ned. Men foreløpig har masseflukten fra tradisjonelle tv-tilbydere latt vente på seg.

Les mer: Amerikanske mediegiganter ryster Wall Street

Telenor svarer med å inngå et samarbeid med Netflix, som for første gang blir å finne på Canal Digitals tv-portal.

- Hva inneholder avtalen med Netflix?

- En sånn avtale kan inneholde flere ting, men foreløpig må nye Netflix-kunder betale for Netflix-abonnementet sitt. I første omgang kan eksisterende kunder som også er Netflix-kunder bruke tjenesten via vår portal. Om vi vil inngå annen type samarbeid som handler om rabatter eller fellesfakturering, det er i så fall et senere skritt.

- I dag må man i tillegg til tv-abonnement ha Netflix-abonnement og eventuelt andre abonnement. Det kan bli komplisert?

- Vi mener det ikke er komplisert. Vi har NRK og Netflix, som er de definitivt største tjenestene, og masse annet innhold som vi har på vår portal, fra Fox, Turner og Tidal, blant annet. Vi mener at vi er veldig brede på innhold og kanskje den bredeste tilbyderen. Hvis man ikke vil ha Canal Digital-pakka, så tror jeg man må legge på ganske mange enkeltabonnement for å få samme bredde.