Selskapet Lavo, med gründer Tom Roger Sokki i spissen, har inngått et omfattende samarbeid med YouTube-nettverket Nordic Screens om å etablere en digital tv-kanal for toveis kommunikasjon med levende bilder. Lavo har utviklet en app for for livestreaming på mobil og Ipad.

Med 2,1 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og to millioner kroner fra investorer, er Lavo og Nordic Screens i gang med å utvikle løsninger som etter planen skal gi flere mulighet til å tjene penger på å publisere levende bilder. Mange unge youtubere får i dag lite eller ingenting igjen for innsatsen før et eventuelt gjennombrudd, påpeker selskapene.

- Mangler et sted der de kan tjene penger
- Med forsknings -og utviklingsmidler fra Innovasjon Norge og kreatører fra Nordic Screens vil Lavo kunne utvikle nye og kraftfulle verktøy for unge video-kreatører, sier Lavo-gründer Tom Roger Sokki.

- Den lange halen av videobloggere - og et svært engasjert publikum - mangler et sted der de sammen kan tjene penger på egen innsats. Nordic Screens er derfor en fabelaktig partner fordi de jobber med de nye tv-stjernene i Norge og gjør dem i stand til å leve av det de elsker å gjøre mest av alt; å lage seerverdig tv, sier han.

- Lavo er en streaming-plattform som baserer seg på dialog, ikke den tradisjonelle monologen som kjennetegner dagens tv- og videoformatet, og helt nytt er at vår modell stimulerer økonomisk både den som publiserer og den delen av publikum som engasjerer seg, påpeker Sokki. 

- Kult om appen tok av
Tidligere kanaldirektør i TV 2, Nils Ketil Andresen, er daglig leder i Nordic Screens. Han har stor tro på appen.

- Vi gleder oss til å presentere dette for våre youtubere. Det hadde virkelig vært kult om den norske appen tok av, og vi ser frem til dette samarbeidet, sier han.

Nettverket organiserer til sammen 1500 små og store youtubere i rekrutteringsnettverket Nordic Open og hovednettverket Nordic Screens.

Rent praktisk fungerer Lavo-appen på den måten at enhver registrert bruker kan publisere en utfordring til alle registrerte brukere. Så er det opp til resten av brukerne å svare på utfordringen gjennom et videoinnlegg på maks ett minutt. Basert på popularitet, antall responser og visninger skal inntektene fordeles etter en forhåndsavtalt fordelingsnøkkel.

Slik fordeles pengene
60 prosent av månedsomsetningen går tilbake til bidragsyterne, fordelt etter antall visninger. Etablerte youtubere vil også få mulighet til å sette opp livesendinger til faste tider, sendinger som også vil ha et sterkt interaktivt preg.

- Vi mener at tiden er overmoden for å skape et rom i offentligheten der video og levende bilder er 100 prosent interaktivt. All mediebruk går i den retningen, og publikum besitter allerede verktøyene i form av smarttelefoner og actionkameraer. Vi vet at interessen og behovet er tilstede, og at vi kan skape verdier for flinke kommunikatører. Derfor er vi svært glade for å ha fått Nordic Screens og deres videobloggere med på laget, sier Sokki.

Annonsefri app
Økonomien i prosjektet er basert på at brukerne betaler 39 kroner i måneden.

- Da vil Lavo være annonsefritt, men vi vil holde døren åpen for kreative annonsører som ønsker å nå målgruppen 13-20 på helt nye måter enn de gjør i dag.

- Man kan betrakte inngangsbilletten på 39 kroner som en del av et spleiselag der de flinkeste og ivrigste tar størstedelen av kaken, noe som bare er rett og rimelig. Dersom man ikke bidrar selv, er 39 kroner en liten pris å betale for å være tilskuer i et univers av ung kreativitet og galskap med mange spennende temaer, sier Tom Roger Sokki.