Den alltid tilgjengelige mobiltelefonen er en av de viktigste driverne til at nordmenns elektroniske handel i år vil øke med 16 prosent og runde 90 milliarder kroner.

I en omfattende analyse av det norske e-handelsmarkedet svarer 48 prosent av norske forbrukere at de har handlet med mobilen eller nettbrettet de siste tre månedene. Nesten like mange har tatt i bruk nye betalingsløsninger som Vipps, mcash eller MobilePay, viser rapporten «Norsk E-handel» fra nettbetalingsselskapet DIBS Payment Service.

Gjennombrudd i 2016
– 2016 er det året mobilen for alvor har fått sitt gjennombrudd i e-handelen. Mobilen er en av de viktigste årsakene til at omsetningen vokser så mye. Hvor mye vi handler med mobilen, varierer mye fra bransje til bransje. Men ting vi kjøper ofte, handles gjerne fra en mobil flate, sier daglig leder i DIBS Norge, Henrik Begby Andersen, til NTB.
Sterk økning

Analysen fra DIBS viser at det norske onlinemarkedet for varer og tjenester har økt med hele 75 prosent de fem siste årene, fra 51,5 milliarder i 2012 til anslagsvis 90,6 milliarder kroner i år.

Drøyt halvparten av e-handelsomsetningen, 49 milliarder kroner, går til reiser, nær en tredel (27 milliarder kroner) går til varer, mens 15 prosent av omsetningen (14 milliarder kroner) går til kjøp av tjenester.

Enklere netthandel
Analysen baserer seg på tall fra mer enn 15.000 norske nettbutikker og en nordisk spørreundersøkelse som er gjennomført de siste 10 årene. DIBS står for 30-40 prosent av alle netthandelstransasjoner i Norden.

Tidligere handlet man på nettet for å spare penger og gjøre gunstige kupp. Nå handler de fleste av oss på nettet fordi det er enkelt og fordi vi sparer tid.

- Prisen er ikke årsaken til at vi handler på nett. Det handler om bekvemmelighet. Netthandelen er blitt enklere, du kan handle når du vil, og du kan handle med mobilen som alltid er med deg, sier Henrik Begby Andersen.

Vil handle norsk
I fjor økte grensen for tollfri handel fra utlandet fra 200 til 350 kroner. Det førte til en rekke dystre spådommer for norske nettbutikker.

- Dommedagsprofetiene som ble avsagt den gangen, har absolutt ikke slått til. Omsetningen øker med 16 prosent, og vi registrerer en liten nedgang i andelen nordmenn som handler i utenlandske nettbutikker. En av fem sier nå at de velger en norsk nettbutikk fordi de ønsker å hegne om de norske butikkene, sier Henrik Begby Andersen.

Den viktigste årsaken til å handle i utenlandske nettbutikker er lavere priser, og at produktene ikke finnes i norske butikker. Men fire av ti nordmenn oppgir usikkerhet rundt toll, moms og forbrukerrettigheter som en grunn til ikke å handle i utlandet.