Nesten en tredjedel av alle nordmenn har installert adblock, viser ferske tall fra Mediavision. Undersøkelsen viser en større utbredelse av annonseblokkeringsverktøy enn en tilsvarende undersøkelse fra TNS Gallup fra januar, som viste at en fjerdedel hadde installert slik programvare.

Les også: Så mange bruker adblock i Norge

Mediavision måler utbredelsen til 30 prosent blant brukere mellom 15 og 74 år i Norge. Det er på linje med Danmark, men lavere enn i Sverige, der andelen ligger nærmere 40 prosent.

- Adblock-trenden er en tydelig beskjed fra forbrukeren om at nåværende forretningsmodeller må fornyes. Enkelte brukere skrur av adblockeren for å få tilgang på innhold som ellers er utilgjengelig, men majoriteten gjør det ikke. Uavhengig av hvordan utviklere velger å takle adblocking, må de finne frem til nye strategier for å kompensere for reduserte annonseinntekter, sier analytiker Torbjörn Axelsson i Mediavision.

Beregninger TNS Gallup gjorde i januar viser at norske mediehus kan gå glipp av 330 millioner kroner, basert på størrelsen på det digitale reklamemarkedet i Norge og andelen norske adblock-brukere, både på desktop og mobil.

Les mer: Taper over 300 mill. på reklameblokkering

Selv om adblock-bruken på pc er av betydelig størrelse, har trenden fortsatt ikke nådd smarttelefonen, ifølge Mediavision.

Da konsulentselskapet Deloitte la frem årets rapport om det de mener er de viktigste trendene innen teknologi, media og telekommunikasjon tidligere i år, gikk de langt i å avblåse adblock-trusselen på mobil. Ifølge Deloittes rapport vil kun 0,3 prosent av alle smarttelefoneiere ta i bruk adblock-apper på mobil i løpet av 2016.

- I september gikk adblock-appene rett til topps i App Store, men de falt som en stein og har ikke kommet tilbake siden. På én måte var de som et «one hit wonder», sier forskningsleder Paul Lee i Deloitte.

Les mer: - Adblock på mobil var et «one hit wonder»

Lee mener to faktorer kan endre trusselbildet; dersom det blir mulig å blokkere reklame inne i apper på en trygg måte, eller dersom mobiloperatører åpner for å blokkere reklame.

- Men det vi ser er at når folk får raskere og raskere nedlastingshastighet på mobil, så forsvinner også store deler av grunnen til at folk laster ned adblockere, for å unngå å bruke for mye data, sier Lee.

Les mer: Mener Apple-blokkering struper mediehusene