Alle som er glade i å søke på andres feriebilder på bildedelingstjenesten Instagram har kanskje oppdaget at emneknaggen «travel» ikke var tilgjengelig i helgen og ved i begynnelsen av denne uken.

Årsaken er ifølge Instagram at tjenesten ble utsatt for en «hashcrashing», altså at brukere legger ut innhold og tagger med emneknagger som ikke matcher innholdet.

- Det hender at brukere sprer en haug med spam- eller pornografiske bilder og merker dette med emneknagger som ikke passer til innholdet. Emneknaggen «travel» var en periode begrenset til å kun vise toppbildene (bildene med flest likes, red. anm). Vi fjernet midlertidig «nyeste bilder» i søkefunksjonen for å begrense at emneknagg-misbruk spredte seg ytterligere, sier en talsperson for Instagram i en e-post til Kampanje.

I skrivende øyeblikk er det over én million bilder som er lagt ut og merket med #travel. Når Instagram skrur av søkefunksjonen, er kun et hundretalls bilder tilgjengelige.

- Når begrenser dere søkefunksjonen?

- Dersom vi ser at det er økende mengde med skadelig innhold som nakenhet eller annet spam, fjerner vi midlertidig «nyeste bilder» og viser kun toppinnlegg.

- Trygghet i nettsamfunnet er vår høyeste prioritet, og vi bruker mye tid på å tenke på hvordan vi kan skape et trygt og åpent samfunn for alle. Vi følger regelmessig med på forskning og ansetter store team som kan analysere hashtag-trender, brukeratferd og brukermønstre. Vi begrenser noen ganger søk på grunn av «hashcrashings». Når vi gjør dette, lar vi toppsøkene stå, det sikrer gjerne at brukeren får se noen kvalitetsbilder. 

Ferske tall fra Instagram viser at tjenesten nå har over 500 millioner brukere. Flere enn 300 millioner av brukerne er aktive daglig. Over halvparten av brukerne bor utenfor USA, melder det San Francisco-baserte selskapet.

For fire år siden kjøpte Facebook Instagram for 1 milliard dollar. Da hadde selskapet omtrent 30 millioner brukere. Siden da har Facebook lagt ut reklamer mellom Instagram-bildene. Facebook har 1,6 milliarder aktive brukere.

Les mer her: En halv milliard er på Instagram