Dinamo kjøper 50 prosent av SEO-byrået Digitalfjord («Search Engine Optimization» eller søkeordsoptimalisering på godt norsk.  Det er de to gründerne Erling Løken Andersen og Khurram Ali som selger seg ned til 50 prosent totalt og blir med videre når det nye selskapet Dinamo Performance etableres. Digitalfjord har kun hatt småpenger i inntekter de siste årene, men gründerne forteller at de har jobbet med søkeordsoptimalisering siden 2005.

- Selv om Digitalfjord har eksistert noen år, så er driften i selskapet relativt ny. Mot slutten av fjoråret og i år har vi opplevd en sterk økning i etterspørselen etter SEO. De store kundene har fått opp øynene for viktigheten av organiske plasseringer i Google. Dette har også Dinamo merket - derfor var det naturlig for begge selskapene å formalisere en felles satsing gjennom et nytt byrå, sier Erling Løken Andersen til Kampanje.

- Vil Norges ledende SEO-selskap
Dinamo-sjef Højle Tefre har de siste årene vært travelt opptatt med harde kostnadskutt og kraftig nedbemanning i kommunikasjonshuset. Han beskriver oppkjøpet slik:

- Vi kjøper personene Erling og Khurram. De har tidligere drevet opp og solgt tilsvarende virksomheter med stor suksess og nå skal vi sammen bygge opp Dinamo Performance til å bli Norges ledende SEO-selskap. Kjøpet skjer med oppgjør i aksjer i Dinamo Performance. Verdivurderingen har partene valgt å holde konfidensiell, sier Tefre til Kampanje.

Dinamo Performance vil bli en del av kommunikasjonshuset Dinamo og supplere de eksisterende fagenhetene PR, reklame, design og tech.

- Dinamo har alltid vært et tverrfaglig kommunikasjonshus og den siste tiden har vi opplevd stadig økt etterspørsel etter SEO, en tjeneste vi ser på som en naturlig forlengelse av det vi allerede jobber med. Dinamo Performance er vårt svar på kundenes behov, sier Tefre.

Les mer: Kutt redder Dinamo-overskuddet

Les mer: Storehaug bryter med Dinamo

Dinamo sa nei for ti år siden
Erling Løken Andersen har stor tro på satsingen.

- Vi tror de største annonsørene i Norge kan oppnå betydelig meravkastning på sine medieinvesteringer ved å tenke strategisk i bruken av Google og SEO, sier Andersen, som den siste tiden har gjort seg bemerket som talsperson for tidligere Westerdals-studenter som  krever å få tilbakebetalt til sammen 83 millioner kroner i skolepenger av den private høyskolen.

- Hvordan endte dere opp i Dinamo?

- Khurram og jeg har lenge hørt om alt det spennende som skjer i Dinamo. For noen måneder siden fikk vi en veldig god dialog med Hølje og Christian i Dinamo. De delte våre tanker om hvor mediemarkedet var på vei. Tingene har egentlig bare utviklet seg herfra, sier gründeren, som røper at han og Khurram Ali møtte stengte dører for ti år siden.

- Det hører også med til historien at vi som unge Westerdals-studenter ikke fikk innpass når vi søkte praksisplass hos Dinamo i sin tid. Da er det ekstra gøy å bli kjøpt opp av samme selskap over ti år senere, sier Andersen.

Solgte Biip for 85 millioner kroner
Nylig vant han en skattekrangel mot myndighetene, åtte år etter at han solgte nettsamfunnet Biip til Egmont og daværende TV Nettavisen.

- Khurram og jeg har begge jobbet mer enn ti år med IT og media. I 2008 solgte jeg nettsamfunnet Biip.no til Egmont og TV 2 for 75 millioner kroner. Khurram solgte nylig nettsiden Billån.no til Sparebank1 Finans for en syvsifret sum. Sammen med kreatørene og innholdsprodusentene i Dinamo mener vi at vi topper laget med satsingen på Dinamo Performance, sier han.

Bransjen har vært og er fortsatt ekstremt opptatt av innholdsmarkedsføring, mens det kanskje prates litt mindre om søkemotoroptimalisering enn tidligere.

- Content marketing har vært i vinden i det siste. Vi mener imidlertid dette bare er halve oppskriften på suksess. Man kan ikke bare tenke på innholdsproduksjonen, man må også jobbe målrettet med distribusjon av innholdet sitt. Her kommer Google inn som en viktig distribusjonspartner, mener Andersen.

- Annonsørene må tenke nytt
- Hvem er det som jobber mest og best med optimalisering?

- Tidligere var det bare de mest konkurranseutsatte bransjene som jobbet strategisk med SEO - som bank/finans, nettspill og forsikringsbransjen. Nå ser vi en dreining i dette, hvor mer generelle aktører innen blant annet helse, mat og FMCG (Fast-moving consumer goods, som betyr alle typer kommersielle produkter som er billige å produsere og selges raskt) også fokuserer på organiske plasseringer i Google, sier han og fortsetter:

- Dette kommer til dels fordi det er ekstrem konkurranse innenfor Adwords for tiden. Når ett eneste klikk i Google Adwords på søkeordet "forbrukslån", kan komme opp i 1000 kroner, så sier det seg selv at annonsørene må tenke nytt. Her kommer Dinamo Performance inn, sier Andersen ubeskjedent.