Tirsdag slo Facebook Norge på stortromma i forbindelse med åpningen av sitt første norske kontor. Feiringen fant sted på Mesh i Oslo sentrum, og dit hadde selskapets norske sjef Rune Paulseth invitert både Facebook-venner, -kunder og samarbeidspartnere. Programmet ble toppet av statsminister Erna Solberg, som holdt dagens siste tale.

Der kom hun med en ektefølt appell til de internasjonale Facebook-toppene som satt i salen om å gi henne mer relevante annonser.

- Jeg liker rap-musikk, jeg spiller dataspill, men dere vil bare selge meg ting dere mener damer over 50 skal ha, sa hun til latter fra salen.

Les eget intervju med Erna Solberg: - Ikke bekymret for Facebooks makt

- Ingen planer om å endre
Den norske Facebook-sjefen mener hjertesukket viser at Facebooks algoritme fungerer.

- Jeg hørte at hun fikk relevante annonser, poengterer han.

- Men hun vil gjerne også ha annonser for dataspill og rapmusikk?

- Jeg ser den, men ut fra hvordan vi programmerer opp algoritmen, er det hva vi kaller relevante annonser. Vi har ingen planer om å endre det. Vi bruker den datamengden vi har på en så fornuftig og lite intrusiv måte at det skal oppleves relevant for de fleste, sier Paulseth , som altså ikke kan love statsministeren mer rap eller gaming i Facebook-feeden.

Kun fire ansatte i Norge
Selv om gårsdagens arrangement skal ha vært Facebooks største i Norden så langt, blir det norske kontoret av den minste sorten i Facebook-sammenheng. Facebooks team i Norge vil foruten Paulseth bestå av Petter Høie, Tim Nilo og Malin Gester.

- Har dere noen planer om å bli større?

- Det er ingen planer om det. Det vi har gjort er å ta teamet vårt i Stockholm og flyttet det til Oslo.

- Hvordan kommer kundene deres til å merke at dere har fått kontor i Oslo?

- Den største forskjellen man vil merke er at det blir lettere å få tak på oss på sett og vis. Nå har vi hatt et fullt team som har jobbet fra Stockholm, og det har også kundene våre vært klare over. Så den store, revolusjonerende forskjellen blir det ikke, men vi merker ikke minst for teamet vårt at vi trenger å reise mindre, slik at vi kan fokusere mer på oppgaven.

Les også: Her åpner Paulseth Facebooks norgeskontor

Tar 1,5 mrd. av reklamemarkedet
Facebook omsetter for rundt 1,5 milliarder kroner i Norge. Hvor mye mer av annonsemarkedet selskapet har planer om å hente med et norsk kontor, vil ikke Paulseth si noe om.

- Det viktigste er å ta vare på folka våre i teamet, som har hatt mange reisedøgn. Ikke minst vil kundene oppleve bedre tilgjengelighet og service. Når det gjelder tall, så kommenterer vi ikke det.

Det er ikke bare Facebooks betydelige reklameomsetning som vekker oppsikt. Nylig omtalte teknologinettstedet Gizmodo anonyme kilder fra selskapet som hevdet at ansatte bevisst la lokk på konservative nyhetskilder i Trending Topics, et produkt myntet på amerikanske brukere som skal fange opp hva som trender i nyhetsbildet. Facebook har avvist påstandene, men har likevel valgt å endre retningslinjene for Trending Topics i kjølvannet av kritikken.

- Jeg har ikke noe innsikt i denne saken. Sånn som jeg skjønner det, er dette et produkt vi har testet ut i USA, og så har en person gått ut i media og sagt noe om det. Jeg har sett at vårt lederteam med Mark (Zuckerberg, red. anm) var proaktive i denne saken og utover det føler jeg at de har svart på det som er å spørre om, sier Paulseth til Kampanje.

Det foreløper heller ingen planer om å lansere Trending Topics i Norge, ifølge Paulseth.

Er blitt en omdømmetaper
Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger er blant de som har etterlyst en større tilstedeværelse fra Facebook i debattene som pågår rundt selskapet.

- Det kler Facebook dårligere og dårligere ikke å tørre å ta debattene og svare på spørsmålene som nå reises rundt et av verdens største og mektigste selskap. Den som strekker seg mot solen må tåle lyset, skrev han i en kommentar i mai.

Men et norsk Facebook-kontor signaliserer ikke en mer aktiv rolle i samfunnsdebatten, forteller Paulseth.

- Min primæroppgave er å være kommersielt ansvarlig. Det er den jobben jeg har. Vi har eminente folk på policy, PR og community, og vi vil eventuelt informere og briefe kundene på det som skjer i markedet, men vi kommer ikke til å ta en aktiv rolle på det utover det som er kommersielt.

Det betyr at norgessjefen heller ikke vil si så mye om de siste ukenes omdømmeundersøkelser, både fra TNS Gallup og Apeland, som har det til felles at Facebook er blant selskapene som kommer dårligst ut.

- Jeg har ikke sett noen av dem, så det har jeg ingen kommentar til.

- Hvordan oppfatter du selv debatten rundt Facebook i og utenfor mediene?

- Jeg synes den er balansert. Vi er til stede i markedet og må ta innover oss hva folk mener. Utover det synes jeg den er godt balansert.

Les også: - Sponsorer er blitt grådigere på Facebook