Selv om det ikke akkurat er noen stor mangel på loppemarked-app’er og digitale markedsplasser for kjøp og salg bruktgjenstander, har ikke det skremt de to nyutdannede NTNU-studentene Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss fra å lansere den nye tjenesten Tise.

For ifølge de to, som de siste 2,5 årene har jobbet med å utvikle, programmere, kommersialisere og markedsføre den nye app’ og sosiale markedsplassen Tise, er det rett og slett er for kjedelig å selge jakker, kjoler og vesker på nettet i dag.

- Det er kjedelig og ukult å selge brukt. Det er derfor så mange klesskap ser ut som de gjør. Det er problem-statementet vårt, sier daglig leder Eirik Frøyland Rime (27) til Kampanje.

Sammen med studiekameraten Axel Franck Næss (26) har de derfor kastet seg inn i en usikker gründertilværelse og med ungdommers mot valgt å ta opp kampen med internasjonale giganter som Craigslist og norske Schibsted som med sin tjeneste Finn.no har over 90 prosent av det digitale rubrikkannonsemarkedet i Norge. For i motsetning til Finn og andre tilbydere av rubrikkannonser der nytteaspektet står høyt, ønsker de to gründerne i større grad å inspirere og sørge for at hele kjøp og salgsprosessen blir en bedre opplevelse.

- Med Tise handler det ikke bare om å selge tingene dine. Vi gjør det morsomt, kult og noe du kan være stolt av. Tise er en blanding av Instagram og Craigslist eller Finn for å selge klær og interiør du ikke trenger lenger, sier Næss som er har tatt på seg rollen som teknologiansvarlig.

- Denne typen annonser finner du ikke på Finn
Ved å laste ned Tise-appen kan brukerne registrere seg med sin Facebook-profil og deretter legge ut sine «tiser» eller annonser på det to kaller en «enkel og kreativ og morsom måte».

- I tillegg er annonsedesignet unikt og ligner på Instagram-designet. Dette er noe du får lyst til å dele og du finner ikke denne typen annonser på Finn eller Craigslist. Utformingene av annonsene gjør de også veldig godt egnet til å dele på sosiale medier, sier Næss.

De to mener at den nye tjenesten skiller seg fra allerede eksisterende tjenester på markedet ved at de har tatt et sosialt medium og gjort det om til kjøp og salg.

- På Tise kan du like, følge hashtagger og følge profiler og det er alle disse sosiale elementene som skiller oss fra de andre aktørene i markedet. Aktører som vi føler har tatt standard rubrikkannonsesider over på mobilen. Vi tar et sosialt medium og gjør om til kjøp og salg. Det er et tydelig skille på oss og de vi ser på som de største konkurrentene våre, sier Rime.

Milliardmarked
Samtidig er det en kjent sak at Schibsted med sin internasjonale rubrikkomsetning på 5,6 milliarder kroner satser tungt nettopp på å utvikle fremtidens nye digitale markedsplasser. Her hjemme har mediekonsernet blant annet gjort Finn Torget om til en gratistjeneste samtidig som man har investert i tjenester som Snapsale og Shpock som Kampanje også har skrevet om tidligere.

Les også: Schibsted kjøper seg opp i Snapsale

Les også: Finn lanserer rubrikk-utfordrer

Med Snapsale har Schibsted tatt lodd i en tjeneste som spisser seg mer mot mobilen og de nye sosiale medie-plattformene, mens mobilappen Shpock skal utfordre Finn på posisjonen unge, urbane brukere i lavprissegmentet på Finn-torget. Tise-gründerne mener likevel deres tjeneste er annerledes.

- Vi mener at de bare er den samme rubrikkannonsen tatt inn på mobil, og det at de bruker hashtag er egentlig det samme som å si at de bruker søk. De henter inn annonser fra sosiale medier inn på sin plattform, mens vi ønsker å pushe annonsen ut. En annen forskjell er at du på Tise trenger en ekte profil slik at man kan følge hverandre, sier Rime.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Engleinvestor:

Jon Grøholdt har tatt på seg rollen som engleinvestor for de to unge gründerne bak Tise. Her sammen med Axel Franck Næss. Grøholdt jobbet tidligere i TVNorge og TV 2 før han prøvde seg som konsulent, men sier han trives bedre i den rolllen han har i dag. Foto: Eivor Eriksen.

Ser flere inntektskilder
Forretningsmodellen til Tise bygger på en enkel logikk om at man tar en liten cut av de transaksjonene som finner sted i appe’en. Men i tillegg har de to også utviklet «markedsføringspakke for sosiale medier» som i motsetning til den klassiske annonsen på Finn, der selgerne kan betale for å fremme annonsen på Finn, kan promoteres og annonseres på sosiale meder som Facebook og Instagram.

- Du kan som privatperson betale Tise for at vi deler dine annonser til sosiale medier. Da tilgjengeliggjør vi dette for privatpersoner på en ny måte og dytter annonsen til de personene som er mest relevante for produktet gjennom målrettede annonser på Facebook for eksempel. Vi tar oss av den jobben som er litt vanskelig for en privatperson å få til, sier Rime.

Andre inntektskilder skal være gamifications, opparbeidelse av Tise-cash, ekstra designpakker som kan tilpasses din personlige stil og et butikk-konsept kalt «Deals» som er lokasjonsbaserte tilbud fra butikker som er i nærheten av brukerne.

I tillegg har de to som seg hør og bør for ungdommelige gründere også et ønske om å gjøre verden mer bærekraftig både gjennom gjenbrukskonseptet og et samarbeidsprosjekt man har startet opp sammen med Unicef som heter «Rydd for Unicef».

- Det er vanskelig med trange studentbudsjetter å forplikte seg til 200 kroner i måneden fast trekk, men det er ikke så farlig med de 150-200 kronene for den lille tingen jeg selger. Vi gir folk en ny mulighet til å donere penger til en veldedig organisasjon, sier Næss.

Fant en engleinvestor
De to sitter sammen med flere andre gründere i entreprenørsfelleskapet StarupLab oppe i Forskningsparken i Oslo og har allerede fått med seg et par investorer.

- Du kan komme et godt stykke ved å være nyutdannet og ha pågangsmot og ikke helt vite hvordan resten av verden tenker, men du kan ha godt av litt ekstra erfaring og pondus også. Så vi var veldig heldige å møte på Jon Grøholdt som endte opp med å gå inn som engleinvestor i fjor høst. Det har vært superbra, sier Næss.

En engleinvestor er en betegnelse som brukes i gründermiljøer om personer som går inn med kapital på et svært tidlig stadium av et prosjekt og således tar høy risiko og den engleinvestoren til de to gründerne er i denne sammenheng tidligere medieprofil fra TVNorge og TV 2, Jon Grøholdt.

- Det er vanskelig å vite hvor verden beveger seg, men det er det som er så gøy med å jobbe med disse to. I den verden jeg kommer fra, satt du i møter etter møter og laget strateginotater og etter to år finner du ut hva du skal gjøre også tar alt tre år før du har testversjonen ute. Men her sånn så snakker vi om noe også går disse gutta inn på kontoret lager det også tester vi det ut uka etter. Det er dynamisk og kjempespennende, sier Grøholdt.

- Krever en annen tankegang
I tillegg har de to også fått med seg tidligere teknologidirektør i Telenor og leder for Telenor Digital, Rolv Erik Spilling, som styreleder. Spilling kjenner også godt til både det norske og internasjonale rubrikkmarkedet med investeringen Telenor gjorde sammen med Schibsted i Asia og Sør-Amerika og har gjennom sitt nye ventureprosjekt og softwareutviklingsselskap GTure også gått inn på eiersiden i Tise.

Les også: Digitalsjef ferdig i Telenor

- Alle de store selskapene sitter litt som store spørsmålstegn når vi nå beveger oss fra å være veldig web-orienterte og over til mobilsiden. For når ting blir veldig personlig som det gjør på mobilen, så blir det lettere å mikse opplevelser med det å selge ting. Det er så mye som åpner seg opp og som krever en helt annen tankegang enn det som har vært vanlig i eksisterende classifieds-miljøer, sier Spilling.

Selv om konkurransen er tøff på rubrikkområdet i dag, mener Spilling markedet for kjøp og salg av gjenstander på nett vil endre seg «helt utrolig raskt fremover» samtidig som nye og mindre mijøer vil lede an i utviklingen. 

- De store setter ikke i gang ting selv. De ser på andre selskaper og det er denne reisen vi vil være med på, sier Spilling.

Inn på eiersiden:

Som styreleder har tidligere Telenor-direktør Rolv Erik Spilling også sikret seg en eierandel i det nye selskapet Tise. Spilling jobber i dag i sitt eget konsulent- og utviklingsselskap, Gture.