De store nettleserne har foreløpig holdt seg unna egne adblock-løsninger og overlatt problemstillingen til tredjepartsutviklere. Nå tar Opera saken i egne hender og bygger inn et annonseblokkeringsverktøy i en utviklerversjon av nettleseren sin.

- Annonser er viktig for at internett skal være gratis for brukerne, men våre undersøkelser viser at de fleste nettsider blir betydelig tregere av annonser og sporingstjenester. Opera er et selskap tuftet på å gi gode opplevelser til brukere av internett. Vi aksepterer ikke at nettet fungerer mye dårligere på grunn av annonser, sier Krystian Kolondra, direktør for Engineering i Opera.

Resultatet er at nettsider laster 90 prosent raskere ifølge Opera, og 40 prosent raskere sammenlignet med tredjepartsløsninger. Det skal være mulig ved at filtreringen av annonsene skjer i selve web-motoren hvor nettleseren kan kontrollere hele nedlastingsprosessen.

Antallet som installerte ad-block økte med 41 prosent globalt fra andre kvartal 2014 til andre kvartal 2015, ifølge Pagefair og Adobe. Hele 98 prosent av veksten kom fra PC-er.

Les også: - Mye større problemm enn adblock og adfraud

- At stadig flere tar i bruk ad-block tjenester viser at dagens tilnærming til annonser ikke fungerer godt nok. Annonser forstyrrer folks surfeopplevelser, og gjør nettsider vesentlig tregere å laste inn. Vi ønsker å gjøre nettet bedre enn det er i dag for folk flest, sier Kolondra.