I artikkelen "- Mye større problem enn adblock og adfraud" gis det en liten introduksjon til problemet rundt synlighet av annonser og om lastetid av siden er det som avgjør om en annonse blir synlig eller ikke. Men artikkelen glemmer å belyse hva problemet egentlig handler om, nemlig medier som har skaffet seg store varelager med annonser som veldig få brukere har sjanse til å se, samt kunder og byråer som ikke tar hensyn til nedlastingstiden ved produksjon av materiell.

Medier har lenge unngått å gå ut og snakke om synligheten av eget annonsevarelager, og mange medier har helt enkelt lukket øynene for problemet. Det samme ser vi på kundesiden der annonsene som produseres ikke er optimalisert for å synes. Balansegangen mellom kreativitet og optimalisering mot synlighet ligger ikke bare hos mediene.

I VG har vi hatt synlighet av våre annonser som absolutt største fokus siden slutten av 2015. Ved å gjennomføre en rekke grep på hvordan vi laster, plasserer og til og med ikke laster annonser, har vi forbedret synligheten på tvers av hele vårt varelager med cirka 70 prosent. Dette svir absolutt, varelageret vårt har minsket drastisk, men kvaliteten på det som er igjen er best av alle norske medier, om man skal tro på de programmatiske tester vi kjører hos andre medier, der snittet ligger på cirka 47 prosent synlighet, mens VG ligger på cirka 70 prosent.

Nå behøver vi hjelp fra medie- og reklamebyråer til å forbedre dette ytterligere. Tungt materiell og enda tyngre trackingscript bidrar i stor grad til å forsterke dette problemet, og mediene får skylden for den dårlige synligheten. La oss heller jobbe sammen for å skape best mulig resultat for kundene.

I tillegg kommer et større fokus på synlighet av annonser til å hjelpe de programmatiske kjøpene til å optimalisere seg bort fra dårlige annonsevisninger med lav eller ingen synlighet og på den måten unngå annonsesvindel.

Likevel virker det som om store deler av markedet, og ikke bare mediene, fortsetter å lukke øynene for å ta synlighet i betraktning. I stedet for å evaluere sine annonsekjøp på synlige visninger, så er det pris per visning som styrer hvor man plasserer de digitale annonsekronene, uansett om visningen blir synlig eller ikke.

2016 kommer til å være året da Viewable CPM blir valutaen man forhandler priser på. Det må det bli, ellers mister vi troen på det norske mediemarkedet. Se derfor til at du som kunde velger de plasseringene med best synlighet, og brief ditt reklame- og mediebyrå på at dette er en KPI du vil styre etter, sånn at vi alle drar i samme retning.

Marius Olsen - Direktør Produkt- og forretningsutvikling i VG

Daniel Bredahl Brudevoll - Kommersiell sjef digital strategi og analyse i VG

Alexander Rydfjord - Kommersiell sjef digital i VG