Da Telenor la frem kvartalstallene sine onsdag denne uken, var det teleselskapets nylige milliardkjøp av annonseteknologi som opptok mange av analytikerne og investorene. Telegiganten la i begynnelsen av februar 3,1 milliarder kroner for 95 prosent av Tapad, som har hatt stor suksess i USA.

Les mer: Telenor kjøper annonseselskap

En av hovedgrunnene til at Telenor åpnet lommebolken på vidt gap for å sikre seg Tapad var for å få tilgang til teknologi og kompetanse som kan transformere Telenors enorme mengder av data til treffsikre annonsebudskap.

- De er helt i verdensklasse på å behandle kundedatamengder, og den kompetansen vil vi bruke til å bli bedre behandle egen data og direkte rette alle tilbud vi har til alle våre mobilkunder, i tillegg til sataen vi har fra andre digitale vertikaler vi er involverte i. Digital markedsføring er også en vekstbransje og der har de funnet sin nisje. Den vil vi være med å videreutvikle, sier Brekke til Kampanje.

- De sitter på mye data
Det er de to nordmennene Are Traasdahl og Dag Liodden som grunnla selskapet i 2010. De to beholder de siste fem prosentene av aksjene og Traasdahl fortsetter som administrerende direktør i Tapad som fortsatt vil bli drevet som et selvstendig selskap.

- For oss er dette veldig spennende. Vi er blitt det største selskapet i USA gjennom det vi holder på med, gjennom Telenor-oppkjøpet kan vi akselerere og gå til andre markeder raskere enn planlagt, spesielt i Asia, sier Traasdahl på telefon til Kampanje.

Han tror Telenor og Tapad utfyller hverandre.

- De sitter på mye data, men vi som sitter utenfor har tilgang til en annen type data fra alle våre annonsører og alle websider vi har avtaler med allerede. Det som har gjort oss størst i USA har vært å samle all data til et helhetlig blikk på en kunde, uavhengig av hvilken plattform og skjerm de er på.

- Hvordan gjør dere det?

- Vi gjør det gjennom ekstremt store datamengder. Vi bygger profiler basert på én million datapunkter i sekunder. Det gjør at vi får en full profil av en kunde på kryss av alle plattformer og det har vært en holy grail i markedsføring.

Kjemper med Google og Facebook
Telenor går med dette oppkjøpet med full fart inn i et marked som domineres av Google og Facebook, men Traasdahl avviser at de er direkte konkurrenter.

- Vi jobber ofte mye mer i samarbeid med Google og Facebook enn i direkte konkurranse. De er en kilde til data. Men det man kan gjøre inne i Facebook, kan vi gjøre på kryss av alle websider.

- Hvordan ser et sånt samarbeid ut?

- Det kan være både rundt annonsekjøp og rundt deres annonseplattform Atlas. Da de hadde første annonsering rundt Atlas, var Tapad et av firmaene de trakk frem som en viktig samarbeidspartner. Når vi kjøper annonser for store kunder er det ofte mye Facebook-annonser.

Telenor er ikke det første teleselskapet som vil satse i det digitale reklamemarkedet. Også det amerikanske mobilselskapet Verizon har brukt store summer på å kjøpe opp den gamle internettkjempen AOL blant annet for å sikre seg selskapets annonsestyringsteknologi. 

- Hvorfor tror du telekomselskaper nå er så interessert i annonseteknologi?

- Jeg tror først og fremst det er den underliggende teknologien når det kommer til markedssiden, data og kundeforståelse i real-time som er interessant. Det er et annet paradigme enn de har hatt historisk sett. Det gjør at de kan forstå kundene sine bedre, eller konkurrentens kunder. Teleoperatører ser også at dette er et gigantisk marked og at det er mulig å bygge stor business.

Ruller ut i Skandinavia
Nå er planen å rulle ut Tapad i Skandinavia, sier Traasdahl.

- Vi er live i Storbritannia og et par andre europeiske markeder og ansetter så fort vi bare klarer for å gå inn i det skandinaviske markedet. Vi regner med å ha de første kundene i løpet av året.

- Hvor stort kan dette bli i det nordiske markedet?

- Jeg tror all markedsføring går i den retningen her. Jeg tror ingen om tre år sier at de skal ha en kjempebra mobilkampanje. Det vil snu seg på hodet. Man tenker kunde først og deretter hvilken plattform man kjører. Spesielt med Telenor i ryggen har vi en helt annen industriell langsiktighet i alt vi gjør. Telenor startet i 1855, så de har holdt på noen år.

I USA har Tapad også kommet langt i å rulle ut programmatiske annonsekjøp på lineær-tv. Traasdahl tror dette markedet vil gjøre et byks.

- Her har det vært en stor teknologiinnovasjon rundt digitale plattformer og det siste året har vi sett at mye har kommet til den største skjermen; tv. Digitale plattformer har bare vært oppvarmingen. Jeg har ikke sett større interesse rundt et produkt enn koblingen mellom tv og andre kanaler.

Telekom satser digitalt
Telenor er ikke det første teleselskapet som vil satse i det digitale reklamemarkedet.  Også det amerikanske mobilselskapet Verizon har brukt store summer på å kjøpe opp den gamle internettkjempen AOL blant annet for å sikre seg selskapets annonsestyringsteknologi.  

Les også: Kjøper AOL for 33 milliarder

- Hvorfor tror du telekomselskaper nå er så interessert i annonseteknologi?

- Jeg tror først og fremst det er den underliggende teknologien når det kommer til markedssiden, data og kundeforståelse i real-time som er interessant. Det er et annet paradigme enn de har hatt historisk sett. Det gjør at de kan forstå kundene sine bedre, eller konkurrentens kunder. Teleoperatører ser også at dette er et gigantisk marked og at det er mulig å bygge stor business.