Denne uken gjestet Apple-gründer Steve Wozniak Norge i forbindelse med Aftenpostens konferanse «teknologi og fremtidens arbeidsmarked». Konferansen var det største arrangementet til Aftenpostens så langt, og rundt 1.000 mennesker var i går gjester på Folketeateret.

Les også: Pressede avishus jakter nye medie-penger (krever innlogging)

Der var det Steve Wozniak som var det store trekkplasteret. Amerikaneren var med å finne opp PC'en og var også med å grunnlegge Apple sammen med Ronald Wayne og avdøde Steve Jobs i 1976. Han jobber i dag som sjefsforsker ved Primary Data.

Wozniak utviklet et kjærlighetsforholdet til datamaskiner som tiåring, og begynte å designe dem i tenårene.

- Jeg brukte helgene på å tegne selvom jeg ikke hadde råd til å kjøpe delene man måtte ha for å lage maskinene, sa Wozniak under konferansen.

- Jeg lagde bare tegningene for meg selv, og jeg trodde aldri at jeg skulle få jobbe med å lage datamaskiner. Jeg trodde at jeg skulle jobbe som ingeniør, og lage de produktene jeg ble bedt om å lage.

Tre gründer-tips
Wozniak møtte Steve Jobs i 1971. Wozniak fortalte at han designet, og Jobs fant ut hvordan de kunne tjene penger på produktene.

I tillegg til å fortelle om sin reise fra Hewlett Packard til Apple og deretter Primary data, ga Wozniak tips til neste generasjon tech-gründere. 

- Det første man som gründer må gjøre er å definere hva man selv skal kan bidra med, og hva man trenger av andre ressurser, sier Wozniak.

Han mener det trengs «tre komponenter for å skape et velfungerende selskap.»

- Du trenger en ingeniør, en velfungeren prototype som er klar før du entrer markedet, og en markedsføringsorientert person som forstår markedet. Det optimale er en person som ønsker å skape noe for seg selv.

- Dropp festene
Som eksempel trekker han frem en gründer som utviklet en app med sensror som kan fortelle hvorvidt barnet har urin eller avførig i bleien.

- Gründeren bak utviklet appen fordi han trengte og hadde lyst på den selv. 

Han understreket også at ting tar tid.

- Hvis du ikke har tenkt å la være å gå på alle fester, og jobbe hjemme om kveldene, så kommer du til å ligge bak de som prioriterer det.

Wozniak fikk også spørsmål om han følte at han var ansvarlig for at den teknologiske utviklingen er gått i den retningen den er gått - og at stadig mer erstattes av maskiner. 

- Teknologien er nøytral, men måten den brukes på styres av mennesker. Vi kan ikke stoppe vitenskapen. Det kan være bra og det kan være dårlig, men det bekymrer meg ikke. Se på internett som teknologi. Da jeg oppdaget det var det fantastisk, man kunne snakke med folk fra alle mulige kulturer. Men nå ser vi at folk setter opp murer og grenser. 

Det neste store
Han har også stor tro på kunstig intelligens.

- Vi vet ikke helt hvordan menneskets hjerne funker, den er intuitivt. Har man et problem forsøker man å løse det. Jeg har alltid tenkt at datamaskiner ikke kan gjøre det, men nå har vi Siri. Hun kan svare på ting vi spør om, som et menneske. Kanskje er det vi kaller intelligens ikke så komplekst likevel? spurte Wozniak, som også passet på å understreke at han ikke tror datamaskiner kommer til å ta over verden.