For tre år siden ble Venture Factory startet av Tore Malme, Bo Myrås og Even Aas-Eng. Selskapet har etablert, eier og drifter selskaper som nettbutikkene MyMuse og Wineit og performance-byrået OPT. Venture Factory tilbyr også produksjon av applikasjoner, hjemmesider, nettbutikker og annonser gjennom sitt teknologimiljø i Ukraina.

- Målet er 100 millioner i 2017
Nå har administrerende direktør og gründer Even Aas-Eng vært ute i markedet og hentet inn penger, til sammen åtte millioner kroner. De ansatte i selskapet stiller med halvparten av pengene, mens den andre halvparten kommer fra finansielle investorer som har vært med siden starten. Viktigste bidragsyter er Skagenkaien investeringer. Millionene skal brukes på selskapets eksisterende e-commerce- satsinger og på nye prosjekter. Målet er at Venture Factory sine porteføljeselskaper skal omsette for 100 millioner i 2017.

- Vi skal bruke rundt halvparten av pengene på nettbutikken MyMuse som vi regner med vil omsette for 30 millioner kroner i 2017, uten ytterligere investeringer. Vi ser også for oss en hyggelig vekst i konsulentselskapene vi har investert i og vi må selvsagt lykkes med nye investeringer, sier Aas-Eng til Kampanje.

- Berg- og dalbane med opp- og nedturer
- Hvordan vil du beskrive de første årene med Venture Factory?

- For å være helt ærlig har det vært en berg- og dalbane med opp- og nedturer og strategiske endringer siden oppstarten i 2012, men i løpet av det siste året har vi virkelig funnet formen og den formen har vi tenkt å spisse ytterligere i tiden fremover. Vi har bygget et fantastisk team som har skapt betydelige verdier de første tre årene og vi skal bli enda bedre de neste tre, sier Aas-Eng til Kampanje.

- Hva har vært de største opp- og nedturene?

- Den største oppturen kommer nok alltid til å være da vi landet den første runden med funding og kunne sette i gang arbeidet. Ellers er det alltid kult å lansere nye produkter og tjenester, det blir vi aldri lei av. Den største nedturen kom i fjor vår da vi ikke klarte å hente ti millioner kroner til å satse på nye prosjekter. Vi ble egentlig forsinket åtte måneder på grunn av det og jeg er ikke så glad i forsinkelser, sier Aas-Eng.

Har investert 17 millioner i selskaper
Etter tre år har Venture Factory bokført et samlet underskudd på 13 millioner kroner.

- Vi har ikke tapt 13 millioner kroner, tvert imot har vi investert cirka 17 millioner de siste tre årene i mange selskaper og bygget en organisasjon i Oslo og i Ukraina med unik kompetanse innen performance-marketing, e-commerce og teknologi. I 2016 og fremover satser vi på å drive Venture Factory i null basert på bidrag fra de ulike datterselskapene, sier Aas-Eng.

- Hvilke selskaper har dere gitt opp?

- Hos Inzpire.me er det kroken på døra og vi gjør veldig lite med Advokatsvar.no. 

- Hvilke feil har dere gjort?

- Vi har gjort mange feil, men vi har lært av de feilene også. Posisjonen vi har i dag er et resultat av en del gode beslutninger i kombinasjon med at vi våget å ta en del beslutninger som viste seg i ettertid å ikke være så gode.

- Har du noen eksempler?

- Vårt første prosjekt, en social shopping-tjeneste kalt Inzpire.me var egentlig en ganske god ide, men vi brukte altfor mye penger på det selskapet, det krevde mer tid, fokus og kapital enn vi hadde tilgjengelig. Den erfaringen førte oss inn på e-commerce-sporet som også er kapitalintensivt, men det er lettere å skape omsetning og her har vi lykkes med å bygge en suksess med nettbutikken MyMuse, som er en nettbutikk som selger eksklusivt dameundertøy i Norge, Sverige og Finland. Det har gitt oss verdifull kompetanse innen performance marketing og ikke minst vår egen e-commerce-plattform.

Har planer om nye lanseringer
- Kommer dere til å lansere flere byråer? 

- Det kan jeg nesten garantere, men vi skal på ingen måte bli et kommunikasjonshus. Skal vi starte flere konsulentselskaper blir det med utspring i vår kompetanse innen teknologi, e-commerce og performance marketing, sier Aas-Eng.

Selskapet har det siste året satset på konsulenttjenester, blant annet igjennom performance byrået OPT som de har startet sammen med reklamebyrået Try. Ifølge Aas-Eng vil vi se mer av det fremover.

- Konsulentselskaper krever lite kapital og har begrenset risiko. Vi vil starte flere selskaper i samarbeid med andre og alene som bygger på vår spisskompetanse innen online markedsføring, e-commerce og teknologi.

 Venture Factory fortsetter også jakten på skalerbare tech-prosjekter.

- Vi vil hente inn penger til to-tre nye prosjekter per år og har allerede et par spennende nysatsninger på trappene. Blant annet skal vi i 2016 kommersialisere vår egenutviklede e-commerce-plattform, sier Aas-Eng.

 Han er også i styreleder i Filter Media, som i januar går på nettet med nye helt nye nettaviser. Foreløpig er det ingen kobling mellom Filter Media og Venture Factory.

- Jeg kan ikke utelukke at det vil skje, men det er ikke aktuelt det neste året, sier Aas-Eng. 

Les mer: Thorsheim går inn i Filter Media Norge

Les mer: Trigger-Carlsen går inn i nytt mediehus