Mediehusene med Schibsted i spissen har gradvis trappet opp kampen mot adblock-brukere, som står for millioner i tapte annonseinntekter.

Schibsted jobber med å få kompetanse om brukere som anvender adblock, og har over lenger tid spurt brukere hvorfor de blokkerer annonser.

– Vi spør direkte om hvorfor de har adblock, og hvilke type annonser de ikke vil ha. Vi spør også om hva som skal til for å hviteliste en side, sier Elnaz Esmailzadeh, kommersiell leder VG Nett, til Kampanje.

Les mer her: Medieallianse vil stenge adblock døra

Les mer her: Blokkering av gratispassasjerer kan gi effekt-ras

Ville vise Black Friday-annonser
I forbindelse med Black Friday gjorde VG nok et forsøk på å komme i dialog med adblockerne gjennom å påtvinge dem reklame selv om adblock-tjenesten var på. Gjennom å hardkode annonsen slik at den ikke ble blokkert, nådde reklamen likevel adblockerne.

- Premisset for å gjøre dette var å ikke ha en forstyrrende annonse, sier Esmailzadeh.

Forsøket ble gjort i samarbeid med Komplett.

– De ønsket å kommunisere med adblock-målgruppen direkte. Vi har kjørt en test nå med to aktører der deres bannere har blitt vist til adblockerne. Komplett var først ute på Black Friday i tillegg til en dag i forrige uke. Adblockerne er en målgruppe som ikke ser like mye på lineær-TV og fjerner alle annonser på internett. Ved å kjøre denne kampanjen kunne Komplett snakke til denne målgruppen på en av årets viktigste handledager.

- Fikk ingen klager
Esmailzadeh forteller at VG og Komplett ikke mottok klager på reklamen.

- Det var som forventet, vi har undersøkelser som har vist at adblockerne ikke er imot reklame på generelt grunnlag, men måten det serveres på. Primærårsaken til at folk bruker adblock er pop-ups, takeovers, prerolls, animasjoner og så videre.

- Nå som vi har kartlagt årsakene og demografien, har vi lagt ut en undersøkelse i dag til adblockerne der vi spør om hvilken type annonser de vil ha og hva som skal til for å hvitlistet en site. Vi har innsett at adblock er en utfordring, og vi gjør nå grep basert på tilbakemelding vi har fått. Det vi kan understreke er at denne målgruppe ikke er imot reklame, det må bare serveres på deres premisser.

- Resultatene er oppløftende
André Aidar Gurrik i Komplett sier de lenge har tenkt på hvordan man best mulig kan kommunisere 
Black Friday-tilbudene til målgruppen som blokkerer annonser på nett.

- Strategien vår var å gå bredt med god synlighet på de største mediene fordelt på mobil, pc og nettbrett. Vi vet at vi ikke er de eneste som har en utfordring med å kommunisere til denne målgruppen og tenkte at Black Friday ville være en perfekt dag til å teste denne løsningen, sier han.

Han utdyper:

- Resultatene fra Black Friday og tester i ettertid har vært oppløftende, men vi må være forsiktige når vi bruker kanalen og sørge for at vi viser frem våre beste kampanjer med smakfulle annonser.