«Bygda som sa nei» er navnet på NRKs nye dokumentar som de håper skal fylle mobilskjermene til nordmenn i romjula. Dokumentaren er nemlig den første NRK har filmet i høydeformatet som har blitt popularisert av apper som Snapchat. Det betyr at dokumentaren skal ses med mobilen stående på høykant, slik de aller fleste holder den.

- Vi har lenge snakket om at vi skal få nettdokumentarene våre til å fungere på mobil, men vi synes ikke det holder at de bare fungerer, de skal være best på mobil, sier prosjektleder Kim Jansson i NRK.

- Det er en gang sånn at de aller færreste liker å snu mobilen sin i landskapsmodus. De liker å holde den rett opp og ned. Da må vi levere innhold som passer i det formatet, sier han.

Spesiallaget for mobil
«Bygda som sa nei» handler om Sel kommune som for fem år siden sa nei til at høyfjellshotellet i bygda Otta skulle bli asylmottak, men ble overkjørt av Fylkesmannen. NRK har dratt til bygda for å spørre innbyggerne hva de tenker om mottaket i dag.

- Det vi får oppleve er hele følelsesregisteret. Noen er positive og noen er fortsatt negative, men det de aller fleste har til felles er at de ikke synes kontakten mellom bygda og asylmottaket fungerer. Det er sikkert mange grunner til det, men en av grunnene her er at mottaket er plassert ti kilometer unna bygda. Samtidig så sier noen rett ut at de ikke ønsker å ha noe med asylsøkerne å gjøre, sier Jansson.

Dokumentaren består av både ni minutter video, i tillegg til stillbilder, tekst og videoer, alt tilpasset høydeformatet, og er laget av NRK Digital historiefortelling, en nettredaksjon i NRK som består av nettjournalister og fotoredigerere, som samarbeider med designere og utviklere.

Utfordrende utstyr
- Hva var utfordringen med å filme i høydeformat?

- Den største utfordringen er det praktiske. Vi vurderte å filme med mobilen, men vi ønsket god bilde- og lydkvalitet. Vi kunne velge å filme i bredden og kutte i bildet, men vi endte opp med å snu kameraet på siden. Rent praktisk er ikke utstyret tilpasset å snus på siden, så det er ikke lett å håndtere når du er ute og filmer folk.

Men det finnes også fordeler, mener Jansson.

- Man kan tenke nytt når det gjelder utsnittet. Her ligger bygda helt nede i Gudbrandsdalen og mottaket på toppen, og den høydeforskjellen er fin å illustrere med høydeformatet. Vi kommer også nært på menneskene og kan se kroppsspråket til de vi snakker med, uten at de kommer for langt fra publikum.

- Ingen roterer mobilen
Snapchat er blant appene som har lært folk opp til å filme og se video i høydeformat. Da Snapchat-sjef Evan Spiegel inntok scenen på reklamemessen i Cannes tidligere i år hadde han klokkertro på en vertikal fremtid.

- Vi har funnet ut at ingen roterer mobilen sin, sa Spiegel fra scenen.

Også digitalredaktør Ola Stenberg i VG har tro på formatet, til visse formål.

- Det var en tid da man lo av dem som ikke snudde mobilen, for da gjorde man det feil. Siden den gang har brukervanene endret seg drastisk. Der YouTube har vært et sted hvor «vertikal-fotografene» virkelig har fått gjennomgå, tilpasser tjenesten seg nå etter slike videoer. Det er imidlertid stor forskjell på hva som fungerer best til hvilken type innhold. Jeg ønsker for eksempel ikke å se en fotballkamp på mobilen vertikalt, sa han til Kampanje tidligere i år.

Les mer: - Før lo man av dem som ikke snudde mobilen

Mister tv-visning
Selv om NRKs dokumentar er laget for mobilskjermen, skal det også være mulig å få en god opplevelse på desktop, ifølge Jansson. Tv-skjermen er det verre med.

- Nettdokumentarene til NRK er tradisjonelt sett vist på tv, men den skjermen tror jeg ikke vi får folk til å snu. Der taper vi litt.

- Tror du dette er noe vi kommer til å se mer av?

- Det håper jeg. Det er et spennende format og det ser lekkert ut på mobilen. Jeg se rikke for meg at vi skal lage alle nettdokumentarer i høydeformat, men vi kommer helt sikkert til å eksperimentere mer. Nå ønsker jeg meg mest av alt et skikkelig godt vertikalkamera.