Pål Smitt-Amundsen tok torsdag opp en interessant utfordring rundt den endelige døden av Flash. For noen av oss er det en overraskelse at Flash ikke allerede var dødt. Jubelen stod i taket for enkelte tekniske miljøer når Steve Jobs annonserte at de aldri kom til å støtte Flash tilbake i 2010. Optimismen stiger enda mer nå som Chrome endelig setter inn dødsstøtet. Kommunikasjons- og reklamebyråene burde juble og slå kreftene sammen med tekniske miljøer for veien som ligger foran oss.
HTML5-bannere gir fantastiske muligheter som ikke tapper enhetene våre for energi og ytelse. Kombinerer du det med plassering via programmatic blandet med en god dose adferdsdata om brukeren, blir det virkelig spennende.
Jeg tror på ingen måte tiden er inne for å standardisere og særlig ikke la mediebyråene stå i bresjen for dette. Dette er tiden for innovasjon og kreativitet tett knyttet til data, teknologi og god brukeropplevelse. Kun når vi har utforsket mulighetene kan vi snakke om standarder. Standarder for god programmering har uansett eksistert lenge, så la oss heller finne ut hvilket mulighetsrom vi har foran oss.
Ja, det krever mer innsats. Men er det negativt? Bør vi ikke heller fokusere på å svare på det brukerne der ute vil ha? Relevant markedskommunikasjon gjennom bannere (eller andre formater) som lærer av brukeren og tilpasser seg kontekst?
I en verden av programmerte, intelligente bannere i sameksistens med programmatic, er dette alt en realitet. Men det krever at merkevarene bruker mer tid på kreativitet og relevans. Og tenker litt lengre enn 2-4 ukers masete kampanjepuls.
Banneren kan fint lære om jeg er i den rette vertikale målgruppen. Om jeg er ute etter inspirasjon eller har gitt kjøpssignaler og ser etter pris eller utsalgssted. Banneren kan selvsagt snakke sammen med søk som gjøres i Google eller i Bing (eller til og med finn.no - hva sier dere Schibsted - vil dere gi oss data?) eller hvilke artikler brukeren konsumerer på vårt nettsted.
Framtid og sci-fi tenker kanskje noen. Men dette er realiteter allerede idag. Det krever forståelse, kompetanse, innsats, prøving og feiling - og budsjetter utover lavest mulig produksjon. Hvor ofte henger ikke dette sammen med en langsiktig suksess?
Jeg gleder meg over at det kreves mer for å lage HTML5-bannere. Håpet er at det gir høyere kvalitet og større verdi - for brukerne og i neste rekke våre kunder.
Er det noe vi har lært, så er det at teknologi vil finne måter å automatisere og effektivisere over tid. Det er tross alt derfor den finnes.
På tide å se fremover. Det er nerdenes tid. Relevant markedskommunikasjon bør utvikles i samspill mellom kreativitet og data!
Kommentér